top of page
20240623_155839.jpg
  • Writer's pictureLoek Willems

Walk the line, 05 december 2020

Concerten en festivals, 2020 was een 'zo goed als niets' muzikaal live jaar. TivoliVredenburg heeft binnen de beperkingen een alleraardigst concept bedacht om toch nog wat muzikaal te proeven. De Walk the line verrassingstours bieden de mogelijkheid om in 9 achtereenvolgende groepjes van 30 personen door het pand te struinen en zo ook een kijkje achter de schermen. Er worden 4 mini-optredens aangeboden waarvan artiest of dj op voorhand niet bekend is.


We klimmen helemaal naar de top van TivoliVredenburg, naar de Hertz zaal. Er staat een klassieke piano klaar, met daarnaast nog twee krukjes er voor. De opening wordt een stukje klassiek met Van Swieten Society met piano, cello en altviool. We krijgen een stuk van Moonshine Sonata van Beethoven en dan werk van Franz Krommer. Het duurt ongeveer kwartier in totaal want dan moeten we al verder omdat de volgende groep weer staat te wachten.


Vervolgens gaan we backstage richting zaal Cloud nine. Daar krijgen we een Spaanse band als gastoptreden, Bacchanalia, De band speelt frisse instrumentale muziek met Spaans Latijnse inslag varierend van Cumbia tot Bossanova en wat freestyle Jazz. Dit optreden is met vijf nummers het langste van de middag.


Na een pauze van ongeveer 20 minuten op het Plein (waar we stiekem een meegebracht biertje nuttigen) volgt een derde voorstelling. Ditmaal is het concept "Walk the soul' in Pandorra zaal. Daar geven Dj St Paul en vj Supreme Quesine een kort maar boeiend college door geschiedenis van soul muziek. Van opener Nina Simone naar gospel van Sister Rosetta. Daarna belanden we in jaren zestig met muziek uit Noorden van Amerika, het welbekende Motown. Krijgen een mooi fragment van Temptations in de uptempo typische Motown sound en daarna originele a capella versie. Motoren. Als zuidelijke tegenhanger volgt Otis Redding. Dan belanden we in de seventies met Etta James en een van eerste hiphop act Kurtis Blow. Jaren 80 soul wordt gekenmerkt daar muziek met soul samples van James Brown, en als recalcitrante 90s artiest volgt Lauryn Hill en Fugees, om weer te eindigen in huidige tijd bij Kanye West met bijzondere combi gospel en rap.


Finale optreden van vandaag is in de Ronda, en we krijgen als verrassing nog (relatief) bekende artiest als afsluiter, Lucky Fonz III. Hij opent met een zeer humoristisch melodramatisch nummer op piano. Als tweede en tevens laatste nummer volgt zijn 'bekendste' hit 'Linde met een E'. Waarbij iedereen aangemoedigd wordt om keihard mee te playbacken (als alternatief voor meezingverbod). Een kort maar kolderiek optreden.


Voor zover je nog kan spreken van een festivalgevoel, is dit het dichtste bij van wat ik dit jaar heb kunnen ervaren aan een festival. Laat dit voorzichtige beginnetje de opmaat zijn richting een beter 2021.




30 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page