Top 2000 stemlijst 2024
- Loek Willems
- Oct 28, 2024
- 9 min read
Updated: Dec 3, 2024
De voorpret is al weer begonnen, met het stemmen op de Top 2000 van 2024. En vanaf 25 december start het een feest der herkenning met zeven dagen non stop muziek van aller tijden. Ik zie het niet als wedstrijd wie op de mooiste of beste nummers stemt. Het totaalplaatje vertegenwoordigd heel veel goede muziek of liedjes die herinneringen aan een bepaald tijdperk oproepen.

Mijn eigen stemlijst bevat gewoon random nummers die ik nu lekker vind om te luisteren. Qua tijdsbeeld is bij mij nu de periode van eind jaren 80 tot midden zero's het meest dominant terug te vinden in mijn voorkeurslijstje, maar ook een paar nummers uit afgelopen jaren. Immers goede muziek is tijdloos en hoeft niet per se afgemeten te worden aan de hoogst scorende nummers die er traditioneel in staan. Van mijn lijst zullen er hooguit 10-15 de eindlijst halen, maar vind ik zeker de vrije voorkeur nummers zeker zo belangrijk.
Supertramp - Fool's overture (1977)
De jaren '70 is een groot deel van mijn muzikale smaak gevormd door het luisteren naar LP's van mijn broer. Ik koester die jaren, maar heb toch maar 2 nummers uit die tijd in mijn lijst. Dit is vooral een herinnering aan het fantastische live album Paris van Supertramp. In de jaren '80 zal het deuntje steevast te horen zijn bij het aankondigen van de concertagenda bij Radio Veronica en Countdown.
U.K. - Rendez vous 6:02 (1979)
Een supergroep bestaande uit ex-leden van Yes, King Crimson, Uriah Heep, Frank Zappa & Mothers of Invention en Roxy Music. Met name zanger/bassist John Wetton is bepalend voor de sound. Een garantie voor progressieve rock/jazz invloeden die je ook hoort in deze melancholische eind jaren 70 track. Stond enkele jaren terug nog in de Top 2000 en mag weer terug op de kaart.
Marillion - Grendel (1982)
In 1982 verscheen de debuutsingle van deze inmiddels legendarische band Marillion. Als extra track op de 12" van Market square heroes stond een bijzondere B-kant, dit iconische nummer Grendel. Het paste niet meer op debuutalbum Script for a jester's tear, maar is een favoriet bij fans van het eerste uur. Het is een eerbetoon aan zanger Fish met wie Marillion enkele succesvolle jaren van 1983 tot en met 1988 kende, met uiteraard ook de classics Kayleigh en Lavender.
Genesis - Home by the sea (1983)
Begin jaren '80 vormde mijn muzikale voorkeur zich vooral rondom progressieve rock, via nieuwere bands zoals Marillion, IQ en de meer populaire era van Genesis met Phil Collins als leadzanger. Van het topalbum Genesis met grote hit Mama kwam deze voor mij meest geliefde song Home by the sea.
Depeche Mode - Everything counts (1983)
In een tijd waar rock domineerde werd de aanvankelijk simpele synthesizer pop nogal snel verguisd en gezien als hype. Wonderwel is deze Everything counts nooit een hit geweest, maar is het thema (plus de sound) nog altijd actueel. Een song over 'graaiende handen' en 'egoisme' die de tijd ver vooruit was.
Blue Nile - Tinseltown in the rain (1984)
De Schotse band Blue Nile was een eendagsvlieg in de Nederlandse hitlijsten waar Tinseltown in the rain slechts enkele weken de Top 40 haalde. Ondanks de toentertijd lage notering, is het nummer goed in het collectieve geheugen blijven hangen en een echte klassieker.
Propaganda - p:Machinery (1985)
Een nummer dat niet voldoende in het collectieve is blijven hangen om de Top 2000 te halen is p:Machinery. Een van de nummers geproduceerd door de succesvolle producer Trevor Horn, die ook achter jaren '80 hits zat van The Buggles, Yes, ABC, Frankie Goes To Hollywood, Art Of Noise en deze Duitse band Propaganda.
Suzanne Vega - Marlene on the wall (1985)
Kleine liedjes kunnen ook mooi zijn, zo ook de krachtige nummers van singer-songwriter Suzanne Vega. Zo ook de songtekst van Marlene on the wall. Geschreven vanuit het perspectief van een poster van een idool (Marlene Dietrich) die de verandering ziet van een meisje dat opkrabbelt vanuit liefdesverdriet.
Talk Talk - Living in another world (1986)
Een van de beste bands uit de jaren '80. Zou het nu met terugwerkende kracht de Radiohead van toen willen noemen. Steevast ook een van de populairste bands in radioprogramma's als Countdown Live en De Verrukkelijke 15. Getergde muziek rondom antiheld Mark Hollis die met zijn bijzondere stem de meest intense nummers eruit perst. Living in another world in de lange albumversie is een van mooiste nummers uit die tijd.
Depeche Mode - Never let me down again (1987)
In een rap tempo evolueerde de band van een synthpop hitbandje tot toonaangevende electrorock pionier. Dat betaalt zich vroege jaren '90 uit in hits als Personal Jesus en Enjoy the silence. Deze Never let me down again, afkomstig van Music for the masses, werd letterlijk ook de themasong voor hun stadionconcerten.
Tanita Tikaram - Twist in my sobriety (1988)
Toen ik deze vorig jaar weer voorbij hoorde komen dacht ik, dit is zo'n nummer dat nooit mag verdwijnen uit De Top 2000. Zo ademt dit nummer de tijdloosheid uit. De donkere stem van Tanita Tikaram in combinatie met de fragiele hobo solo's kenmerken deze warme klassieker.
Queensrÿche - Suite Sister Mary (1988)
Lange liedjes zijn meer regel dan uitzondering in mijn stemlijst van dit jaar. Deze Queensrÿche is vooral bekend vanwege de hooggenoteerde ballad Silent lucidity, maar er is meer. Deze suite vormt de kern van het album Operation Mindcrime, een compleet verhaal in het hardrock genre dat zich kan meten met conceptalbums als The Wall en War of the worlds.
Fish - A gentleman's excuse me (1990)
De ex-zanger van Marillion op eigen benen. Het is de derde ballad van zijn hand die in de Top 2000 bivakkeert, naast Kayleigh en Lavender. De rauwe Schot schrijft weer eens de zoveelste autobiografische tekst rondom een mislukte relatie. Het is een poëtisch nummer vol spijt verpakt in een trage wals.
Massive Attack - Unfinished sympathy (1991)
In mijn stemlijst staan geen grote hits uit het verleden. De enige uitzondering is deze nummer 1 hit van Massive Attack. Het eerste nummer uit een nieuw jaren '90 genre bestempeld als triphop. Het is een mengeling van melancholische trage dance en hiphop met jazzy/soul invloeden. Vermeldenswaardig is de bijzondere videoclip die in 1 shot live opgenomen is in de straten van Los Angeles.
Tori Amos - Winter (1992)
Het fijne van de Top 2000 is dat de luisteraars in de loop der jaren nummers in de lijst gestemd hebben die voorheen nog nooit airplay hadden. Toch wel bijzonder dat het vanaf 2015 ineens genoteerd staat. Winter is een van de vele persoonlijke nummers van het indringende album Little earthquakes. De indringende live versie uit 1992 laten wel zien en horen hoe persoonlijk.
Pearl Jam - Rearviewmirror (1993)
Ook al enkele jaren een vreemde eend in de bijt in de Top 2000 omdat deze nooit op single uit kwam. Wie de band Pearl Jam vaker heeft gezien weet dat dit hun allerbeste live nummer is, waarvan je altijd hoopt dat deze in de setlist wordt opgenomen. De zinderende finale met 3 scheurende gitaren, continue versnellingen en emotionele stem van Eddie Vedder zijn adembenemend goed.
Faithless - Salva mea (1995)
Toen ik dit nummer voor het eerst hoorde werd het op 3FM geintroduceerd als de Bohemian rhapsody van de dance. De songstructuur in min of meer 3 gedeelten is dan ook het enige vergelijk. Toch is dit een interessante kennismaking met een mengeling van progressieve dance, klassiek en rap als ook zangeres Dido. Het collectief met Sister Bliss en Maxi Jazz als voorman weet vanaf dan menig festival in vuur en vlam te zetten.
Lamb - Gorecki (1996)
In de jaren '90 was de ontwikkeling van electronische muziek ook doorspekt van klassiek en bracht het triphop genre naast Massive Attack en Portishead ook Lamb. Hun Gorecki is een langzaam opzwepend zwoel dansnummer met Symphony nr 3 van Hendryk Górecki als inspiratie. Ooit omschreven als: 'Pure sex, it's foreplay, climax and pillowtalk in one song'. Je kan het nummer kennen uit de film Moulin Rouge.
Marillion - This strange engine (1996)
Dat Marillion mijn favoriete artiest allertijden is, maakt het niet makkelijker om iets in de stemlijst te zetten. Kayleigh of Lavender uit het Fish tijdperk staan er toch wel in. Toch is het tijdperk met zanger Steve Hogarth veel langer en even indrukwekkend. In This strange engine zitten eigenlijk wel alle elementen binnen een ruim 16 minuten durend meesterwerk.
Radiohead - Paranoid android (1997)
Een van de meesterwerken uit de jaren '90 is zonder twijfel het album OK Computer van Radiohead. Met Karma police en dit nummer meer dan terecht vertegenwoordigd in de Top 2000. Het epische Paranoid android is een bombastische rocksong voorzien van een legendarische videoclip.
Ayreon - Valley of the queens (1998)
Het conceptalbum Into the electric castle van Ayreon (Arjan Lukassen) kent veel gastbijdragen van gerenomeerde artiesten uit de Europese rock/metal scene. Het hoogtepunt passend in deze rockopera wordt gebracht door de gelouterde zangeressen Floor Jansen (Nightwish), Anneke van Giersbergen (The Gathering) en Marcela Bovio.
Alanis Morissette - Uninvited (1998)
Nog zo'n nummer dat nooit een hit was, maar wel in de Top 2000 staat sinds enkele jaren. Afkomstig van de soundtrack City of angels, is dit bezwerende nummer Uninvited. Een prachtige rockballad waarin Alanis Morissette los gaat met aanzwellend orkest en tragische piano intro en outro.
Toploader - Achilles heel (1999)
Het nummer is inmiddels al weer 25 jaar oud en reikte niet verder dan de tipparade. Een nummer met de prachtige tekst over de kwetsbaarheid van je verliefd voelen. In die tijd ook de perfecte soundtrack van mezelf in het leven tussen twee werelden.
Hooverphonic - Mad about you (2000)
Er is heel veel goede muziek afkomstig uit België, zoals K's choice, dEUS en deze Hooverphonic. Het nummer Mad about you wordt gezongen door zangeres Geike Arnaert die we ook kennen als zangeres bij Blof's Zoutelande. Dit nummer ademt volop de triphop sound met een sausje Shirley Bassey/007.
Muse - Citizen erased (2001)
De band Muse is uitgegroeid tot een van de spectaculairste rockbands met stadion performances. Toch is wat mij betreft de beginperiode muzikaal hun sterkste tijd met tweede plaat Origin of symmetry als mijlpaal. Daarvan is dit epische Citizen erased een bombastische powerballad die van scheurende gitaren toewerkt naar een gevoelig piano outro.
Porcupine Tree - Trains (2002)
Als je in het live circuit hebt opgelet is deze band geleidelijk van het kleine clubcircuit opgeklommen tot een van de grootste progrock bands van nu. Een genre dat zich niet leent voor populariteit maar soms ook mooie toegankelijke popsongs oplevert zoals dit prachtige Trains (met een soort Give a little bit feel).
Tom McRae - You only disappear (2003)
Ik heb niet de illusie dat ik met deze vrije keuze dit nummer in de Top 2000 krijg. Toch vind ik het altijd wel een soort plicht om een onbekend nummer een stem te geven. Dit jaar zijn dat een paar kleine liedjes waaronder You only disappear van de Engelse singer-songwriter Tom McRae.
Porcupine Tree - Arriving somewhere but not here (2005)
Nadat het nummer al eens verkozen is tot nummer 1 van de Snob 2000, was het wachten tot een grote fan-actie om ook het grote publiek te bereiken. Afgelopen jaar debuteerde Porcupine Tree dan eindelijk in de Top 2000. Het 12-minuten durende melodieuze Arriving somewhere but not here heeft alles in zich om in de komende jaren dezelfde status te bereiken als Telegraph road, Fool's overture en Echoes.
Riverside - Left out (2009)
De Poolse band Riverside is voor mij een late ontdekking, maar absoluut een van de meest frisse live bands van het moment. En ik geef toe progrock is niet voor iedereen weggelegd en soms een stoffig en zwaarmoedig genre. Ga naar Riverside en je wordt verrast door een vooral humoristische interactieve live band. Daardoor ontdekte ik ook dit oude meesterwerkje van de band. Left out.
Agnes Obel - Riverside (2010)
De Deense Agnes Obel wist eens te imponeren op Rock Werchter met een kwetsbare uitvoering met piano/cello. Kippenvel zo muisstil was het en dat voor een rockpubliek dat voor Metallica kwam. Na de laatste klanken van Riverside werd ze ruim twee minuten door een stampvoetend en klappend publiek bejubeld.
Iron Maiden - Empire of the clouds (2016)
Iron Maiden behoeft weinig introductie en is als heavy metal band aardig succesvol geweest als hitband. De band heeft in de afgelopen twintig jaar zichzelf doorontwikkeld tot een meer melodieuze albumband. Voorbeelden daarvan zijn het recente Senjutsu en The book of souls. Van dit laatstgenoemde album is dit indrukwekkende nummer over de R101 vliegramp uit vorige eeuw een meesterwerk.
Thom Yorke - Suspirium (2018)
Niet alleen met Radiohead, maar ook met zijn nieuwe project The Smile, blijft Thom Yorke mooie bijdragen leveren aan de muziekindustrie. Als zijproject is er ook nog de soundtrack van de film Suspiria. Even bizar als de horrorfilm is, zo goed werkt de klassieke sprookjesachtige uitvoering van Suspirium als tragische ondersteuning.
Tool - Pneuma (2020)
Wordt er ook nog goede muziek gemaakt in de 20's? De vraag stellen, is hem beantwoorden. Tool is al bijna dertig jaar toonaangevend, maar weinig radiovriendelijk. Het relatief jonge Pneuma is een voorbeeld van de muzikale groei van deze progressieve metalband. Deze video vanuit drumkit positief geeft een mooi inkijkje in de technische vaardigheid van de band met onnavolgbare ritmes.
Eefje de Visser - Lange vinnen (2020)
De muziek van Eefje de Visser is een soort van broeierige electronis che droompop, met elementen van triphop, singer-songwriter en downbeat dance. Het nummer Lange vinnen komt van haar bejubelde album Bitterzoet, en is zo langzamerhand een live spektakel geworden in tweeluik met Stilstand.
King Gizzard & the Lizard Wizard - Magma (2022)
De absoluten Koningen van het huidige rock tijdperk zijn de Australiers van King Gizzard & the Lizard Wizard. Met ruim 25 albums in twaalf jaar tijd tussen het uitgebreide touren door is deze productieve band een spektakel om live te ervaren. Magma is een voorbeeld van een ingenieus nummer dat veranderd in een soort live jam en maar blijft groeien.
Mijn complete stemlijst als vier uur durend Spotify album vind je hier: https://open.spotify.com/playlist/02k46nTMZTW1qxrLvSymTk?si=d4b0c3a877b64381
Comments