top of page
20240623_155839.jpg
  • Writer's pictureLoek Willems

Top 2000 editie 2021 - De vrije keuzes

Updated: Dec 4, 2021

De bus is gesloten, de stemmen geteld en de kaarten geschud. De Top 10 van de aankomende Top 2000 is bekend met een oude bekende op nummer 1. De discussie wie wel/niet op nummer 1? Is het wel nodig zo'n eerbetoon of sentiment stem om een ander nummer voorrang te geven? Het hoort er enigszins bij en maakt mij niet zoveel uit. Het eindresultaat is een totale lijst waar veel muziekliefhebbers zich in vinden of een stukje eigen (jeug)sentiment bij hebben.

Ikzelf vind het luisteren naar de Top 2000 een aangename 'trip to memory lane', die ik vooral het interessants vind tijdens de eerste dagen van nummers 2000 tot zeg maar 500. Daar zitten vooral veel 'o ja' en 'lang niet meer gehoord' nummers bij.

Bij het samenstellen van mijn stemlijst zitten over het algemeen niet zoveel nummers die bovenin terecht komen, immers daar wordt toch wel op gestemd. Ik probeer nummers te promoten die de lijst mogen halen en kunnen opfrissen. De realiteit gebied te zeggen dat ik niet de illusie heb dat ze door een groot publiek ontdekt zijn en zullen worden overstemd door meer bekende evergreens. Het mooie bij het stemmen op de Top 2000 is dat je ook 10 vrije keuzes mag invullen. In dit draadje toch nog even een lobby voor de toekomst van mijn vrije keuzes.


Porcupine Tree - Arriving somewhere but not here

Er is al een langere tijd een lobby om dit nummer in de Top 2000 te krijgen. Nadat het nummer op 1 belandde in de schaduwlijst Snob 2000 is het misschien dit jaar eindelijk zo ver. Zonder enige twijfel is dit een band die niet misstaat in een historisch rijtje met minuten-lange nummers van Pink Floyd, Supertramp, Genesis, Guns n' Roses en Queen. Voor een nog langere kennismaking met Porcupine Tree zie mijn eerdere blog: Porcupine Tree - Van symfo tot progmetal (triptosoundbytes.com)


IQ - Promises (as the years go by)

In een normaal jaar vind mijn ontdekkingstocht van nieuwe muziek vooral plaats op de diverse festivals. Het laat zich raden dat 2021 opnieuw een verloren jaar was. Wat wel een mooie kans was om oude vinyl of CD collecties nog eens door te nemen. Zo ook het album Nomzamo van IQ, waarvan Promises (as the years go by) nog enorm gepromoot werd in de jaren tachtig bij Veronica en Countdown Café. Geen hit, wel een mooie herinnering aan die tijd.


Muse - Citizen erased

Je kan er al een aantal jaren niet meer onderuit, in het live circuit is Muse een van de grootste actuele rockbands met spectaculaire shows en een dijk van een geluid. Toch is het ook al weer 20 jaar geleden toen ze met hun 'opus magnum' en tweede album Origin of symmetry doorbraken (zie eerdere blog Muse - Origin of Symmetry - XX Aniversary (triptosoundbytes.com)). In het kader van kansrijke albumtracks voor de Top 2000 zou Citizen erased absoluut niet uit de toon vallen.


Lifehouse - Sick cycle carrousel

In mijn beleving was dit toch wel een bescheiden hitje in 2001, maar lijkt het 20 jaar later al weer in de vergetelheid geraakt en niet eens in de overzichtslijst met mogelijk te stemmen nummers. Ik adopteer deze nog maar even voor wat het waard is.


Placebo - Sleeping with ghosts

Ze zijn al jaren een vaste waarde in het festivalcircuit en ook gewaardeerd bij vele rock liefhebbers. Ook getuige het feit dat Pure morning de weg naar de Top 2000 eerder heeft gevonden. Placebo is weliswaar niet in het bezit van hitjes, wel rijk aan een aantal veelal onontdekte pareltjes waaronder deze Sleeping with ghosts.


Tori Amos - Crucify

Het lijkt in de popmuziek niet altijd eerlijk verdeeld en zijn er relatief minder door vrouwen gezongen nummers in de klassieke lijst terug te vinden. Het pareltje Winter van Tori Amos staat gelukkig al jaren in de roemruchte lijst. Haar album Little earthquakes behoort tot een van de beste albums van een zangeres in de jaren 90. Ook door de enorm aangrijpende teksten en het achtergrondverhaal van haar verleden. Dankzij het nummer Crucify startte mijn kennismaking met deze powervrouw.


Lamb - Gorecki

Triphop is een genre die me jaren 90 tussen het geweld van de grunge en de opkomende dance van The Prodigy, Underworld en Faithless bijna volledig ontgaan is. Ik was een laatbloeier wat betreft de waardering voor de muziek van Massive attack, Portishead en Lamb. Op het moment dat ik ze voor eerst live zag ging de band nog geen 3 maanden later uit elkaar. Onbekend maakt onbemind, naar mijn mening is Gorecki mogelijk een van de meest bezwerende en opzwepende nummers over liefde/sex. Live altijd goed voor een spektakel.


Foals - Mountain at my gates

Voor de pandemie leken er gouden tijden aan te breken voor de band Foals. Met twee achtereenvolgende uitgebrachte albums Everything not saved will be lost stond de band op pole position om Lowlands af te sluiten. Een absolute headliner in wording die in 2020 of 2021 het momentum had kunnen pakken (zie ook https://www.triptosoundbytes.com/post/foals-festival-headliner-in-wording)). Mountain at my gates is zo'n nummer dat je pakt vanwege funky, groovende gitaarwerk dat eindigt in een heerlijke climax.


SOHN - Tremors

Het mocht in oktober dan toch nog even een beetje doorgaan met het festival gevoel. Een aantal avonden Amsterdam Dance Event zat er nog net even in. Dit is ook een reden om nog even terug te pakken naar waar het allemaal bijna eindigde voor mij met live muziek eind 2019. Een magistraal mooie combi tussen klassiek en electronica met SOHN in de spotlights. De moeite om nog helemaal terug te kijken (SOHN, ADE 2019 - Symfonische electronica (triptosoundbytes.com)). Tremors is een nummer dat in jaren 80 een soort Howard Jones ontmoet Alan Parsons Project had kunnen zijn.


Marillion - This strange engine

Voor mij de beste band allertijden, zowel in het meest gewaardeerde tijdperk van Fish met als all time classic Kayleigh, als het latere werk met zanger Steve Hogarth en het waanzinnige conceptalbum Brave. Een nummer waarin ongeveer alle talenten van Marillion tot zijn recht komen is This strange engine. Waar Grendel al de Echoes onder Fish was, is This strange engine met Hogarth ook een lang luisterspektakel die zich bij meerdere luisterbeurten laat uitpakken als een veelzijdig kadootje.

Tot slot mijn volledige '2021' stemlijst met alle 35 nummers in Spotify:


131 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page