top of page
20240623_155839.jpg
  • Writer's pictureLoek Willems

Tool - Ziggo Dome - 19 mei 2022

Tool, de artistieke progressieve metalband, treedt vanavond op in de Ziggo Dome dat volledig is ingedeeld op een zitconcert om zo de filmische beleving te versterken. Ook is er een streng niet-film beleid waar door security scherp op wordt toegezien. Het minimale filmen dat her en der slechts sporadisch toch wordt gedaan zorgt inderdaad voor een betere concertbeleving waar zowel muzikaal als visueel veel te genieten valt zonder afgeleid te worden door felle telefoonschermpjes.


Het podium is omgeven door een soort transparant gordijn met een grote filmwand op de achtergrond. Het zorgt voor een soort 3D-film effect, met strak getimed lichtwerk en lasers. Dat laatste is al een hele kunst aangezien Tool zich niet bediend van standaard driekwartmaats liedjes, maar songstructuren heeft met volledig aritmische mathematische tempowisselingen. Zanger Maynard Keenan staat zoals we het inmiddels wel kennen op een verduisterd linker- of rechterpodium wisselend achter het drumpodium. Met zijn hanenkam lijkt het van een afstand of er een soort hagedis achtige schaduw meekronkelt tijdens de zang of lange instrumentale stukken.


Muzikaal krijgen we hoofdzakelijk laatste album 'Fear inoculum' te horen dat tevens het openingsnummer is. Van voorgaande albums komen o.a. 'The pot', 'The patient', 'The grudge' en het heropgenomen 'Opiate' voorbij. Na ruim anderhalf uur is er even een pauze met aftelklok van tien minuten om dan de finale in te zetten. Er is even ruimte voor een soort speelkwartier van drummer Danny Carey tijdens 'Chocolate chip trip', waar hij ook zijn mysterieuze sound sterk naar voren brengt. Slechts eenmaal tijdens het concert komt zanger Keenan als frontman naar voren en dat is bij de acoustische opening van het daaropvolgende 'Culling voices'. Aankomende bij het laatste nummer kondigt Tool aan dat het toegestaan is om de camera's er bij te pakken tijdens het bijna 13 minuten lange 'Invincible'.

De band zal door zijn donkere en soms moeilijk te doorgronden stijl nooit de waardering van het mainstream publiek behalen. Toch is het een legendarische band waar je als muziek- of rockliefhebber fascinerend naar zal kijken. Optredens van Tool zullen daarmee altijd tot een cultstatus behoren waar we vandaag dan ook echt een uniek reuniegevoel hebben met gelijkgestemde liefhebbers.

En mocht je nog niet genoeg (gehoord) hebben van Tool een link naar mijn eigen favoriete 20 nummers van Tool op Spotify: https://open.spotify.com/playlist/56za21plHp5UlMyi6BGfcM?si=bd5bf914065547b5



63 views0 comments

Comments


bottom of page