top of page
20240623_155839.jpg
  • Writer's pictureLoek Willems

SOHN, ADE 2019 - Symfonische electronica

Melkweg, 16-10-2019 Het is vandaag de start van Amsterdam Dance Event 2019 (A.D.E. 19), een meerdaagse internationale happening met als centrale muziekthema: de dance scene. We zijn in het gelukkige bezit van tickets voor de officiële aftrap van dit evenement en een heel bijzondere eenmalige samenwerking. De multi-instrumentalist en singer songwriter SOHN gaat hiervoor de samenwerking aan met het Metropole orkest. Electronica meets symfonica.

Mijn allereerste kennismaking met SOHN gaat terug naar Lowlands 2014, alwaar een toen nog relatief onbekende artiest de Bravo wist te bezweren en sindsdien ben ik verkocht. Een man die moeiteloos electronische muziek weet te verweven met afwisselend dansbare en sfeervolle kippenvel nummers. De setting met een orkest maakt dat de vele lagen die in zijn composities zitten worden blootgelegd. Ritmische nummers gaan meer leven als de oorspronkelijke electronische versies. Een van de beste voorbeelden is vanavond de levendige uitvoering van ex 3FM megahit Artifice. Ook het nummer Lights dat start met beats, lichte synthsounds en de mooie falsetto stem bouwt vervolgens uit naar een prachtige climax met aanzwellende strijkers en stuwende blazers.

Het meeslepende van gevoelige nummers komt fantastisch tot zijn recht bij pareltje Tremors. Slotnummer Rennen legt in meerdere opzichten de uniekheid van dit concert bloot. Daar waar alles tot bijna in perfectie uitgevoerd werd, begint deze pianoballad juist met een valse start en knaagt het een paar minuten. Zowel SOHN als orkest willen niet in mineur afsluiten en starten opnieuw met een nu wel sublieme versie. De ontlading is groots, publiek voelt naadloos aan dat deze eenmalige samenwerking magistraal was. Waarbij SOHN nederig en vol tranen het applaus in ontvangst neemt. Een concert voor de boeken en gelukkig ook in zijn geheel vastgelegd en gepubliceerd via Spotify en YouTube.


Nog nooit van SOHN gehoord? Pik de 4 highlights er uit en neem daarna de moeite het hele concert meermaals te luisteren. Misschien wordt het ook een van je verrassende muzikale ontdekkingen.



24 views0 comments

Comments


bottom of page