top of page
20240623_155839.jpg
  • Writer's pictureLoek Willems

Sigur Ros - Afas Live - 1 november 2022

Concertjaar 2022 kent een najaar met prachtige concerten voor de boeg. Na Marillion vorige week is het vandaag de eer voor de IJslandse band, Sigur Ros. De mysterieuze post-rock/progressieve rock is uitgekiend opgebouwd in een wedstrijd van twee delen dat rond 20.10u begint, daarmee is de band eigenlijk het eigen voorprogramma.


Het eerste gedeelte wordt ingezet op rustigere nummers met sober licht en trage filmbeelden, alsof je een live soundtrack van een film zit te kijken. Dit alles met de betoverende in vreemde taal zingende Jonsi, die zijn stem soms ook als instrument inzet. In de eerste set zitten een behoorlijk aantal nummers van het 20-jarige album "( )" en filmhit Svefn-g-englar. Voor een grote hal als Afas Live is het geluid geweldig goed afgesteld zodat de soms minimalistische muziek tot op het detail binnen komt. De veel gehoorde klacht "Dutch disease" oftewel een continu kwebbelend publiek is vandaag niet van toepassing. Iedereen wordt meegenomen in de intense show en is muisstil zoals bij imponerende Ný batterí. Dan volgt er een break van ongeveer 15-20 minuten om even de spanning los te laten en de magie niet te laten doorbreken.


Bij terugkomst voor het tweede gedeelte worden onmiddellijk alle registers open getrokken. De nummers worden snel aan ritmischer en feller. Het ook unieke gitaarspel van Jonsi behandeld met cello strijkstok wordt rauwer. Het filmische beeld verdwijnt iets meer naar de achtergrond en in de plaats daarvan worden de felle lampen en stroboscopen ingezet om de bombast kracht bij te zetten. De meeste van mijn favoriete tracks komen voorbij zoals Saeglopur en Festival. De tweede set vliegt voorbij en tegen half elf volgt het verwachte spektakelstuk. Untitled 8 (Popplagid) is de zo gewenste afsluiter. Bijna 15 minuten van traag/intens naar ritmisch bombast met fantastisch bas/drumwerk eindigend met vallende krijsende gitaren. En zo rauw als het eindigt, zo bescheiden komen de vier heren nog even terug op het podium om een welverdiend applaus te incasseren. Er mag gerust meer Sigur Rós op het (festival)menu komen komende jaren.


13 views0 comments

Comments


bottom of page