top of page
20240623_155839.jpg
  • Writer's pictureLoek Willems

Queensrÿche - Operation mindcrime - classic album en andere highlights

Updated: Dec 30, 2020

Halverwege de jaren 80 maakte het hitparade publiek qua heavy metal kennis met 'poedel'- of hairmetal bands als Europe, Bon jovi en Aerosmith. In de underground volgden meer zijstromingen binnen de alternatieve hardrock en metal scene. Mede dankzij het programma Vara's Vuurwerk en de jaarlijkse Vuurwerk 50 lijst raakte ik hierin meer geïnteresseerd. Daarin stonden o.a. Metallica, Iron Maiden en andere bands die toen nog niet de mainstream hitlijsten hadden bereikt.


Een band die er voor mij bovenuit stak was Queensrÿche. In 1988 bracht deze band de klassieker Operation Mindcrime uit. Een concept album met aaneengesloten nummers en een hoorspel vertellijn. Qua spanning enigszins in de richting van War of the worlds en qua rockopera vergelijkbaar met The Wall van Pink Floyd. Het verhaal gaat over een ex-verslaafde die verweven raakt in een onderwereld met o.a. een corrupte priester, een zuster en een onbekende opdrachtgever die de wereldmacht omver wil werpen. De climax van het verhaal bouwt op naar The Mission en het meer dan tien minuten durende nummer Suite Sister Mary. Hierna beland de hoofdpersoon in een soort van postnatale depressie en krijgt flarden herinneringen terug van zijn rol in de mislukte revolutie. De van dit album uitgebrachte single's I don't believe in love en Eyes of a stranger komen uit de laatste fase van dit verhaal.


Queensrÿche oogst veel lof voor dit album en verzilvert dit daarna commercieel met opvolg album Empire. Van dit album komt het nummer Silent lucidity, de ballad die in 1990 een bescheiden hit zou worden in de Top 40. Zowel het volledige album Operation Mindcrime als ook een aantal tracks van diverse andere albums staan in bijgaande Spotify lijst. Een mooie manier om (hernieuwd) kennis te maken met de sterkste periode van 1983-1990 : https://open.spotify.com/playlist/1hF1DKigMhG8l693iH86Qh





29 views0 comments

コメント


bottom of page