top of page
20240623_155839.jpg
  • Writer's pictureLoek Willems

Queens of the stone age - Ziggo Dome - 4 november 2023

Updated: Nov 6, 2023

Mijn eerste kennismaking met de band was op Roskilde festival in 2001. In een warme broeierige sfeer lagen we in het gras maar deden de eerste rauwe tonen ons al onmiddelijk opstaan. Pure energie spatte van het podium af. Bleek de inmiddels classic song 'Feel good hit of Summer' te zijn. Twee energieke frontmannen, Nick Olivieri en Josh Homme, zweepten elkaar op. Een aantrekkelijke sound van rauwe garage/stoner vermengd met psychedelische rock daalde neer. Het zou niet al te lang duren voordat men in Nederland buiten het clubcircuit (vanuit Kyuss al een cultstatus) zou opklimmen tot een gewaardeerde festivalact.


Album Songs for the dead (met bijdragen van Dave Grohl en Mark Lanegan) zorgt in 2005 voor een eerste landing in de hitlijsten, waarvan 'No one knows' en 'Go with the flow' inmiddels rockanthems zijn geworden. De bijbehorende tour met gastoptreden van Mark Lanegan pushte de band al richting een optreden op het hoofdpodium van Rock Werchter. Het opvolgende album met hit 'Little sister' markeerde de definitieve status van een topband en blijvertje. Meer en meer klimt Queens of the stone age op in de hiërarchie op festivals. Inmiddels heb ik al zo'n 10 optredens gezien bij oa Pinkpop, Lowlands, Rock in Park en meest Rock Werchter.


Afgelopen zomer maakte de band een uitstekende comeback op Pinkpop in Josh Homme's geliefde land Nederland. Het maakte daarna nog diepere indruk met een anderhalf uur durende show bij ondergaande zon op Rock Werchter. Josh Homme heeft inmiddels de skills aangevuld met de nodige (rauwe) humor om als charismatische frontman een heel veld te bedienen en onderhouden.


Vanavond in Ziggo Dome is de terugkeer naar het Europese continent. Het is niet geheel toevallig dat Amsterdam (waar Hommes vaak is verbleven als tweede thuis) het startschot wordt van de Europese tour: The End is Nero. Het wordt een magisch mooie middag/avond met op 'Songs for the dead' en 'Feel good hit of Summer' na zo'n beetje alle classis en het nieuwe werk. Ook in de finale is er nog een eerbetoon aan overleden vriend Mark Lanegan. En met 'Go with the flow' keren we verzadigd naar huis. Volgend jaar absoluut de headliner op de grootste Europese festivals toch?


Eerdere optredens 2023 zie:


Rock Werchter -



36 views1 comment

1 Comment


Yolanda Brouwer
Nov 04, 2023

Veel plezier!

Like
bottom of page