top of page
20240623_155839.jpg
  • Writer's pictureLoek Willems

Marillion - TivoliVredenburg - 25 oktober 2022

Marillion strijkt neer in Utrecht met hun "An Hour Before It's Dark tour". Ben de tel kwijt, maar inclusief het solo werk van Mick Pointer, Fish, Steve Rothery en Steve Hogarth zit ik zo ongeveer wel aan 25-30 concerten met origineel Marillion-werk. Met recht mijn favoriete band allertijden. Ook vanavond is het een welkom weerzien, aangezien de band dit jaar sterk uit het Corona tijdperk is gekomen met het fantastische album An Hour Before It's Dark. Dat de band hier zelf ook super trots op is blijkt uit een volledig integraal gespeelde live versie van dit album.


De energie spat er vanaf bij opener Be hard on yourself. Het bijna 10 minuten durende drieluik zet direct een stevige toon en laat zien dat Marillion anno 2022 nog altijd epische nummers weet te schrijven als in de twee sterke periodes jaren 80 en 90. Met Reprogram the gene en Murder machines gaat het tempo volop verder. Het eerste rustpunt volgt bij het intense The crow and the nightingale waar het kenmerkende gitaarspel van Steve Rothery binnenkomt. De albumtracks die live indruk maken zijn vervolgens het pareltje Sierra Leone en Care, samen bijna 25 minuten lang waarin Steve Rothery en Mark Kelly laten horen waarin de unieke sound van onder andere Misplaced Childhood terug keert. Een lang applaus volgt na deze volledige versie van 'An hour before it's dark'.


Zanger Steve Hogarth is gedurende het optreden ook nadrukkelijk aanwezig met onderhoudende praatjes en de nodige Engelse zelfspot. Het laatste stuk van de set wordt een deja vu naar midden jaren 90 met Mad, Afraid of Sunlight en afsluiter The great escape, een brok kippenvel. Deze nummers sluiten ook naadloos aan bij het werk dat in 2022 is uitgebracht en maken het concert nu al perfect.


Er is nog tijd voor een of meer toegiften, en de encore blijkt het 17 minuten durende The new kings te worden. Een prachtig opgebouwd nummer van het uit 2016 uitgebrachte Brexit-kritische album F.E.A.R. Daarmee lijkt tegen elf uur na twee uur optreden de koek op. Niets is minder waar. na een uitzinnig applaus keert de band terug en lijkt ballad The fantastic place dan de definitieve afsluiter. En of het niet genoeg is besluit de band als blijk van waardering voor hun favoriete concertzaal nog een nummer door te gaan. Met het exact 40 jaar oude feestnummer en debuutsingle Market square heroes kan iedereen met een feestelijk gevoel naar huis. Wat een intensiteit en hoe relevant is de band na al die jaren live nog steeds.


12 views0 comments

Comments


bottom of page