top of page
20240623_155839.jpg
  • Writer's pictureLoek Willems

Marillion - TivoliVredenburg - 16 november 2023

Updated: Nov 26, 2023

Het zal om en nabij mijn 30e bezoek aan Marillion zijn. Nooit is er een concert op de automatische piloot. En altijd zijn de setlists een prachtige bloemlezing van veertig jaar vakmanschap. Vanavond zal blijken dat met het weglaten van hits een onderschatte kant van Marillion met lange albumtracks van soms vergeten albums een prachtig sferisch beeld geeft.

De onheilspellende start met The invisible man wordt visueel prachtig ondersteund door een verborgen Steve Hogarth die met strenge blik op het scherm getoverd wordt.

Hierna komt direct het sprankelende Easter, nog altijd een klassieker met een nog altijd relevante boodschap voor vrede/verdraagzaamheid. Steve Hogarth is geweldig bij stem als in zijn vroege jaren. Steve Rothery heeft vanavond een glansrol met sferische nummers die perfect passen rondom zijn kenmerkend gitaargeluid. Er volgen hierna nummers van albums als Marbles, Sounds that can't be made, Anaraknophobia en F.E.A.R. In het midden van de set is er volop aandacht voor een paar lange tracks van het meest recente album An hour before it's dark. Het prachtige The crow and the nightingale en 4-luik Care met een mooie ode aan alle anonieme helden in de zorg.

Als de lopende setlist voorbij lijkt te zijn volgt de encore, en dat is er niet zomaar eentje! Het wordt het 18-minuten durende epos Ocean cloud. Het is alsof je kabbelend in een bootje vredig de oceaan op drijft om vervolgens in een paar woeste stormen terecht te komen en weer rustig veilig aan land terugkeert.

Als de heren even het podium verlaten weten we dat de ultieme finale er aan komt. De tweede encore brengt ons verrassend terug naar Clutching at straws, met een fonkelend Hotel hobbies dat via een instrumentale brug uitmondt in feestnummer Slainthe Mhath. Het toetje is daarna het 10-minuten durende betoverend nummer Neverland.

Nogmaals een zeer verrassende setlist waarop prachtnummers van Brave of Afraid of sunlight ook gewoon gemist kunnen worden. Marillion blijft een band die live nog altijd indruk maakt.


The invisible man

Easter

Care

Ocean cloud I

Ocean cloud II

Ocean cloud III

Hotel hobbies / Slainthe Mhath I

Hotel hobbies / Slainte Mhath II

Neverland



40 views0 comments

Comments


bottom of page