top of page
20240623_155839.jpg
  • Writer's pictureLoek Willems

Marillion - Misplaced childhood & verhaal achter Kayleigh

Updated: Jun 26, 2022

In de tweede klas van mijn middelbare school leerde ik voor het eerst de band Marillion kennen door het live album Real to reel. Ik kocht meteen daarna de platen Script for a jesters tear en Fugazi. Een band die tot dan toe nog niet populair was in Nederland, en muziek maakte in de stijl van Genesis. Symfonische rock met een anti-held als frontman, de theatrale zanger Fish. Deze boomlange Schotse ex-boswachter had weinig weg van een popster en was een kei in het schrijven van songteksten, variërend van maatschappijkritisch tot aangrijpend autobiografisch. De combinatie van rauwe stevige rock tot kleine poëtische rockballads, alles zat er voor mij in.


In 1985 volgt vanuit het niets ook in Nederland succes voor de band als hitsingle Kayleigh uit Engeland over waait en ook hier de Top 40 bereikt. Kayleigh is een liedjesliedje dat onderdeel uitmaakt van het autobiografische Misplaced Childhood. Het is een conceptalbum met aaneengeschakelde nummers die terugblikken op Fish zijn jeugd, verloren gegane dromen en latere jaren in Schotland en Londen. Waar eerdere Marillion albums met name rauw zijn, is dit meer een melodieus en neo-romantisch rockalbum die ruim 40 minuten boeit. Trilogie: Pseudo silk kimono, Kayleigh en tweede single Lavender openen het album. Meerdere langere nummers volgen waaronder ook derde single Heart of Lothian. Een van mijn favoriete nummers volgt in het slotakkoord en is het nummer Childhood's end?.


Hoewel Misplaced childhood voor een groter publiek een zeer gewaardeerd classic album is, heb ik het weinig meer gedraaid. Als fan was ik eigenlijk een beetje klaar met feit dat Marillion geassocieerd werd met die ene hit en dat album. Ook omdat er nog zoveel mooiers is gemaakt. In 1999 gingen mijn ogen opnieuw open na de indrukwekkende reportage van Leo Blokhuis met Fish over het verhaal achter Kayleigh. In eerste instantie een standard ballad over een split up en onverwerkte relatie. Het tragische verhaal achter de mysterieuze Kay Lee doet Fish in dit interview uit de doeken. Het hele ontroerende verhaal is de moeite van het kijken waard en zorgt voor een postume herwaardering van dit nummer. De Spotify albumlijst: https://open.spotify.com/album/3ExyKxlUkqD41I8tQumMDF en video's hieronder.


567 views0 comments

Comments


bottom of page