top of page
20240623_155839.jpg
  • Writer's pictureLoek Willems

King Gizzard & the Lizard Wizard - 013 - 04 maart 2023

Het is een mooie avond voor een verjaardagsfeestje. Anders dan thuis een feestje houden is je verjaardag samen met vele liefhebbers vieren bij een topconcert een kadootje. Met King Gizzard & the Lizard Wizard weet je dat het een avontuurlijke avond gaat worden. Waar het vorig jaar aan het strand bij Best Kept Secret een festivalset was volgt nu een langere versie van een muzikale reis door verschillende muziekstijlen.


Voordat we gaan beginnen krijgen we nog een opwarmer, de dames van Los Bitchos. Het is niet altijd dat een voorprogramma weet te boeien. Het lukt Los Bitchos wel om de sfeer er goed in te krijgen met een Nina Hagen versus Talking Heads act, een soort van ritmische feest postpunk.


Dan is het tijd voor de heren van King Gizzard zelf. Met maar liefst 23 albums in 11 jaar tijd blijft het een verrassing wat je voorgeschoteld krijgt. Het wordt een onnavolgbare mix van rock, funk, jazz, psychadelische rock en metal. Er staat geen een bandlid continu in de lead ondanks dat frontman Stu de meeste nummers zingt. Net zo makkelijk neemt een ander de gitaarsolo's of zangpartijen over, of evenzo goed wordt er gewisseld van toetsen, percussie of gitaar. Er zijn een paar nummers die er uit springen, met name de song Iron Lung. Een 10 minuten durend avontuur dat rustig jazzy begint, funky opbouwt om vervolgens psychadelisch en melodieus te eindigen. Vlak voor het einde van de show lijkt het ineens of we in een Slayer/Metaliica optreden zijn beland. Al met al een waanzinnige show van misschien wel de meest getalenteerde live sensatie van het moment. Een knappe prestatie wanneer je ook nog eens elke avond een totaal andere setlist speelt. Dan moet je die talrijke nummers ongelofelijk goed kennen en elkaar aanvoelen.



9 views0 comments

Comments


bottom of page