top of page
20240623_155839.jpg
  • Writer's pictureLoek Willems

Kate Bush - Revival van tijdloze schoonheid

Updated: Dec 30, 2023

Sinds afgelopen maandag is Kate Bush ineens trending op social media. Het is even schrikken want de laatste tijd betekent dat nieuws dat een artiest overleden is. Niets is minder waar, Kate Bush is springlevend, althans haar muziek is plots een hype dankzij Netflix. Bij de lancering van de serie Stranger Things, seizoen 4, blijkt 'Running up that hill' een cruciaal themalied te zijn door een aantal heftige scenes heen. Ineens prijkt 37 jaar na dato het nummer bovenaan de streaming charts in vele landen. Een compleet nieuwe generatie maakt kennis met dit toch al bezwerende nummer en wellicht ook meer van haar indrukwekkende oeuvre van tijdloze schoonheid. Het brengt gelijk ook herinneringen aan mijn eigen eerste kennismaking van deze boeiende (en toentertijd bloedmooie) zangeres-performer.

Tienersucces eind jaren 70

Het is ergens een weekend in 1978. Als kind mag je even langer opblijven dan doordeweeks en krijg je er een glaasje fris met iets lekkers bij. Op tv volgt een uitzending over De Efteling, speciaal gericht op de opening van het (toch al spannende) spookslot. Een jonge Engelse zangeres in wit gewaad treedt op als een soort dansend spook in een macaber kerkhof met doodshoofden en sprookjesachtige liedjes. Het klinkt mooi, maar vooral het mystieke van deze zangeres met dwingende ogen en expressie blijft hangen. De combi met het spookslot geeft de muziek een extra gothische lading. Kate Bush blijkt ze te heten en is dan 19 jaar, een zangeres met op dat moment een hit: 'Wuthering Heights'. Mede dankzij een lp van mijn broer leer ik daarna nog meer mooie liedjes kennen van het album 'The kick inside' zoals de latere hits 'The man with the child in his eyes' en 'Them heavy people'.


Kate Bush - Efteling, mei 1978


Ik ben nog enigszins te jong om te beseffen dat ze een fenomeen is die vanwege haar artistieke kwaliteiten is ontdekt door David Gilmour van Pink Floyd. Vele van de liedjes die op haar debuutalbum en in hetzelfde jaar te verschijnen album 'Lionheart' staan zijn al door haar vanaf 13-jarige leeftijd zelf geschreven. In 1979 volgt een succesvolle concertreeks "Tour of life" waarin blijkt dat de artistieke Kate Bush veelzijdig is met haar danskwaliteiten. In vele verschillende karakters en na vele verkleedpartijen zet ze zuiver zingend een stuk drama/theater op het podium. Het jaar wordt afgesloten met een Kerstspecial met de ex-zanger van Genesis: Peter Gabriel.

Wuthering heights, een van de 2 officiele videoclips


The man with the child in his eyes


Tour of life 1979


Bush and Gabriel met Another day in Kerstspecial


Vroege jaren 80

Kate Bush blijft doorgaan met muziek en gaat meer experimentele muziek maken. Haar opvolgende twee albums worden opnieuw goed ontvangen, alleen touren zit er niet meer in. Sporadische live optredens in muziekprogramma's en zeer artistieke videoclips komen daarvoor in de plaats. Daar neemt ze de regie vaak geheel in eigen handen. 'Breathing' is o.a. een adembenemend nummer waarin ze een embryo simuleert. In 'Babooshka' speelt ze de femme fatale waarin ze zich vooral van haar dominante en sensuele kant laat zien.

Breathing


Babooshka


1985 Hounds of love en grootste hitsuccessen

Het blijft een paar jaar wat rustiger rondom la Bush, waar de meeste nieuwe tracks niet meer de hitpotentie hebben van voorheen. In 1985 slaat ze echter terug met 'Running up that hill', dat in heel Europa een grote hit wordt. Voorzien van een gestyleerde clip waarin ze haar danstalenten op kunstzinnige wijze inzet als een liefdesdans waar het nummer ook om draait. Opvolger 'Cloudbusting' volgt snel daarna voorzien van een clip waarin ze het zoontje van een verknipte uitvinder speelt die regen wil maken. Deze nummers staan beiden op haar meest succesvolle album 'Hounds of love'. Op de A-kant staan voornamelijk de vier commerciele singles, daar waar de B-kant een muziekstuk op zich is genaamd 'The ninth wave'. Deze kant van het album bevat de mystieke donkere kant met pareltjes als 'Under ice' en 'Waking the witch' en een soort angstaanjagende verteller waardoor het meer een spannend hoorspel is. De ouverture is voor het zigeuner- en folkachtige 'Jig of life' en ballad 'Hello earth'.


Running up that hill


Cloudbusting


Jig of life, onofficiele fan video


Don't give up en rustiger vaarwater

Een jaar later verschijnt een van de mooiste nummers van de jaren 80, het emotionele duet met Peter Gabriel: 'Don't give up'. Het zal de allergrootste hit voor beide artiesten worden. Rond dezelfde tijd verschijnt ook verzamelalbum 'The whole story' dat de meest roerige periode rondom Kate Bush wel goed samenvat, met nog een enkel nieuw nummer 'Experiment IV'. In 1989 volgt een korte comeback met 'The sensual world', vier jaar later opgevolgd door het volgende album 'The red shoes' maar zonder enige hitsuccessen in de jaren 90. Bush zal daarna meer bezig zijn met haar priveleven en is minder productief met nieuwe albums.

Don't give up met Peter Gabriel


Experiment IV


The sensual world


Nieuw werk en comeback in de 21e eeuw

Het zal nog tot 2005 duren voor er nieuw werk verschijnt en het meest recente werk gaat ook alweer terug naar 2011. De grootste ophef deze eeuw is de verrassende eenmalige concertreeks in 2014 in Londen waar ze 22 maal achter elkaar optreedt. De tijdelijke terugkeer leidt in Engeland tot een recordverkoop albums, waarbij alle 11 haar studioalbums tegelijk in de Engelse hitlijsten belanden. Deze opleving is van korte duur en vanaf dan is er alleen nog maar terug te kijken op het imposante oeuvre dat compleet lijkt te zijn. Totdat we in 2022 weer worden verrast door de herwaardering van 'Running up that hill' in fantasy serie Stranger things en daar een extra gothische lading krijgt. Leidt het tot een verdere opleving? Of zorgt het zoals in de filmscene tot een nieuwe retrohype rondom het cassettebandje? Voor het live gevoel is de theatertour van Anneke van Giersbergen zingt Kate Bush in elk geval het dichtste bij een live ervaring om dit of volgend jaar nog te komen.


Hello earth live in 2014


Running up that hill in Stranger things


Spotify playlist met favoriete nummers: https://open.spotify.com/playlist/1tSMwxgN7oDK3Qocdz4yN9?si=56e87483190a451e






126 views0 comments

Comments


bottom of page