top of page
20240623_155839.jpg
  • Writer's pictureLoek Willems

Het Vakantiebandje (1993)

'Ik ga op vakantie en neem mee...', een populair woordspelletje waarin je een zin foutloos aan elkaar door moest geven en waar je telkens 1 ding aan toe moest voegen. Wat zeker altijd mee ging op vakantie waar mogelijk was muziek. Elk jaar was er ook het vakantiebandje met liedjes die je niet kon missen als je bv naar Frankrijk, Duitsland of Italië ging. Vanaf mijn 10e mixte ik al verzamel cassettebandjes. Het begon met liedjes aftappen van de radio met een cassetterecorder. Dat was al een hele kunst om op het juiste moment op 'Record' te drukken en op tijd te stoppen. Je kent het wel met de frustratie dat de dj altijd door het intro of einde kletste. Later vanaf vinyl met de betere stereoapparatuur. Ik denk dat ik vanaf 1982 wel elk jaar mijn favoriete liedjes voor dat moment op 1 cassette kopieerde. Meestal de populaire hitjes van het moment, gemengd met de mooiste liedjes van het afgelopen jaar of soms oude favorieten. Elk jaar werd de kwaliteit beter met de introductie van opnemen vanaf CD en het maken van eigen hoesjes. Hoewel de portable CD-speler in 1993 in opkomst was, was de walkman met boxjes nog het ideale privé feestje op strand of aan het zwembad. Bij toeval vond ik nog dit nostalgische cassettebandje uit 1993, dat meeging op vakantie met vrienden naar Frankrijk.


Ik kan me nog redelijk herinneren op wat voor manier ik dit bandje uitgezocht heb. Ik legde wat actuele CD's en CD singles bij elkaar. Daar zocht ik dan ook nog wat oude liedjes bij uit de vinyl single collectie. Vervolgens maakte ik stapels welke het wel en niet ging redden om bij elkaar te passen. Dan rekende ik de lengte uit zodat het ongeveer op 45 minuten zou passen. Achter sommige liedjes zat wat eigentijds sentiment of voorgaande herinneringen. Ik geloof dat het bandje aardig wat uurtjes afgespeeld is toen we op het strand lagen.


Kant A

  1. No more heroes - The Stranglers; ik geloof dat het op dat moment weer een beetje populair was in een tv reclame voor 'nieuwe helden' als krantenbezorgers.

  2. Iedereen is van de wereld - The Scene; op dat moment weer opnieuw uitgebracht nadat het in 1991 als single flopte.

  3. Two princess - Spin Doctors; een van de grootste rock zomerhits van het moment.

  4. Smells like teen spirit - Nirvana; in mijn groeiende liefde voor grunge muziek, de klassieker die niet mocht ontbreken.

  5. Run to you - Bryan Adams; mainstream feelgood rocknummer om beetje de wat alternatieve nummers te breken.

  6. I can't sleep without you (acoustic)- Golden Earring; een van de meest populaire albums van het moment, dit was de eerste hit van dat album

  7. Sad but true - Metallica; op dat moment voor de tweede keer een hitnotering in de Top 40.

  8. Remedy - Black Crowes; ook een van de rocksongs die in de zomer opnieuw een klein hitje werd.

  9. Take me home tonight - Eddie Money; waarom deze op het bandje beland is, is mij een raadsel, maar past wel prima bij de sfeer.

  10. Your love - The Outfield; was denk ik een kleine inside joke met een kwinkslag naar een jong vriendinnetje die ik even voor de zomer gehad heb.

  11. Hold the line - Toto; een vullertje omdat de 45 minuten van het bandje bijna bereikt waren en een volledig nummer niet meer paste. Luisteren naar 3 minuten stilte is ook geen optie.


Kant B

  1. Suicide blonde - INXS; gekopieerd van een van de eerste CD-single's die ik kocht als afsluiting van een tijd waar ik altijd 7" vinyl singles kocht.

  2. The fly - U2; gewoon lekker nummer van album Achtung Baby dat nog altijd actueel was.

  3. Give it away - Red Hot Chili Peppers; mooie zomerherinnering van een nummer die in voorgaande zomer een populair nummer was.

  4. Lithium - Nirvana; tweede nummer van de grungy-kant van mij. Achteraf beetje raadsel waarom Pearl Jam niet op bandje beland was.

  5. One in a million - Guns N' Roses; nooit een hit geweest en niet actueel. Wel een eigenzinnige albumtrack die voor een beetje uniek karakter van bandje moet zorgen.

  6. Summer of '69 - Bryan Adams; opnieuw een nummer voor mainstream balans, alsook een zomerrocknummer met hoog karaoke en meeblèr gehalte.

  7. Hard to handle - Black Crowes; een alternatief dansnummer met herinnering aan onze favoriete uitgaansplek Kobus die tijd.

  8. Love rears it's ugly head - Living Colour; idem een favoriete alternatieve song uit zelfde uitgaansherinnering.

  9. The teacher - Big Country; een vreemde eend in de bijt, wel een beetje in dezelfde lijn als Your Love van The Outfield, dus misschien daarom er wel aan toegevoegd.

  10. Long blond animal (acoustic) - Golden Earring; op dat moment in de nieuwe akoestische versie opnieuw een klein hitje voor Golden Earring.




6 views0 comments

Comments


bottom of page