top of page
20240623_155839.jpg
  • Writer's pictureLoek Willems

Foals - Festival headliner in wording

Het headliner circuit lijkt de laatste tien jaar een beetje opgedroogd. Daar waar aan het begin van de zeroes bands als Coldplay en Muse zich snel ontpopte als stadion rockbands van formaat, bleef het in het volgende decennium toch maar behelpen. Festivals gaven bands als Arctic Monkeys, Kings of Leon, Mumford & Sons en Editors weliswaar headliner plekken, respectabel maar geen een meer in staat om nog een vol stadion te vullen. In kielzog daarvan heeft wellicht Foals eenzelfde status afgedwongen. De zomer van 2020 was wellicht het bewijs. Geboekt op veel major festivals en in een aantal daarvan voor eerst als headliner op affiche, zo ook Lowlands.


Mijn eerste kennismaking met Foals was het hitje My number. Met alleen dit nummer werd mijn nieuwsgierigheid getrokken en werd Rock Werchter 2014 de eerste live kennismaking. Wie bands kent van slechts 1 nummer heeft snel genoeg live door of een band een uur lang kan boeien met onbekende nummers. Wat opviel was een krachtige sound gebaseerd op donkere wave muziek met frisse en funky gitaarrifs, een beetje mengelmoes beginjaren Simple Minds, U2 en wat rauwigheid a la Killing Joke. Qua donkere setting en gebruik van lasers had het ook nog een vleugje Pink Floyd in zich. Getuige ook de schitterende uitvoering van de melodieuze ballad Spanish Sahara die geruisloos overloopt naar het krachtige Red socks pugie. Wat het meest bljft hangen is vaste afsluiter Two steps, twice. Zanger-guitarist Yannis Phillipakis pakt hierbij veelvuldig zijn momentum om klimmend of crowsurfend door publiek de boel op zijn kop te zetten. Een echte knaller om een concert mee af te sluiten.

Met het album What went down vestigt Foals in 2015 definitief haar status. Titeltrack What went down wordt als eerste gelekt en vervolgens is de officiele single Mountain at my gates, een heerlijk dansbaar en funky rocknummer. Dit nummer is ook voorzien van een hightech 3D video. Video's waaraan ook de artistieke waarde en ontwikkeling van een potentieel groteske rockband af te meten zijn. Optredens in de Bravo op Lowlands, en Afas live bevestigen de groeiende live reputatie keer op keer.


2019 is het jaar waarin de band hun succes verder bevestigd. In het voorjaar de release van album Everything not saved will be lost, part 1. De albumpresentatie in Paradiso wordt bejubeld als een van de beste optredens ooit aldaar. En het blijkt ook uitstekend festivalmateriaal wat ook op Down the rabbit hole zorgt voor een enthousiast ontvangen optreden. Als summum volgt in het najaar een tweede nieuw album: Everything not saved will be lost, part 2. Diverse prijzen waaronder beste album en beste live act van het jaar vallen ten deel in Engeland. Met dit alles op zak staan alle seinen op groen om in 2020 het momentum te gaan verzilveren. Helaas dat Corona (tijdelijk) roet in het eten gooit. We doen het nu vooralsnog even met oude live opnamen en een playlist met een inmiddels indrukwekkend oeuvre.



15 views0 comments

Comments


bottom of page