#ESNS24 is weer voorbij. Het avontuurlijke festival dat een podium biedt aan vele Europese aanstormende talenten, en daarnaast tal van gratis randprogramma’s heeft in de stad Groningen. Het is alsof je een goede kok in een restaurant vraagt, maak maar iets klaar, ik wil alles proberen. Een leuke ontdekkingsreis, soms smaakvol, soms minder je ding, maar bovenal met ziel gemaakte live muziek.
Dag 1
Woensdagavond start het avontuur. Na genesteld te zijn in B&B aan de rand van Groningen gaat de reis naar hartje Groningen. In het mooie Forum Groningen, een modern multicultureel/educatief gebouw, wordt het polsbandje opgepikt. Daarna is het tijd voor reunie met diverse festivalvrienden. Avond verloopt snel en diverse artiesten gezien in Vera, Huize Maas, Drie Gezusters en Mutua Fides. Enkele artiesten die zijn bijgebleven zijn de Meltheads (een Belgische post-punk band) en SIERRA (Franse electro).
Dag 2
De donderdag is een dag met heerlijk weer. Een mooie gelegenheid om even over Groningen uit te kijken vanaf het dak van Forum.
In het randprogramma staan er in de vroege middag afwisselend weer artiesten met mini-showcases in Plato en Coffeecompany. Zo speelt daar Joker Out (Sloveense band) die mateloos populair lijkt te zijn onder de jeugd, lijken wel beetje hysterische K-pop beelden. Muzikaal klinkt de Sloveense indiepop fris en niet verkeerd. Daarna tijd voor Néomi (Nederlandse singer songwriter) die met band een soort van Ben Howard achtige folkpop maakt met een beetje het dromerige van Eefje de Visser.
Joker out
Neomi
Voordat we actief het officiele programma induiken, verdwijnen we na een culinaire tussenstop weer in de Drie Gezusters waar Pinguin Radio een eigen festival host. In het alternatieve programma zien we o.a. Tusky, de Utrechtse postpunk band met (ex-)John Coffey leden en Kletus een Deathmetal band uit Leeuwarden.
Tusky
Kletus
Het officiele programma starten we in Grand Theatre, waar de Franse band Lucie Antunes optreedt. Het is meteen al een verrassend sterke ontdekking met muziek die beetje het midden houdt tussen Depeche Mode, Sohn en Weval. Franse dance die het wellicht kan maken in programmering van de grotere festivals. Even daarna checken we Open Air podium op de Grote Markt, waar The Vices lekker staan te rocken.
Lucie Antunes
Lucie Antunes
Lucie Antunes
Vervolgens even een korte wandeling richting de Vismarkt. Queen’s Pleasure is een degelijke en goede nieuwe Nederlandse rockband die gedreven spelen in poolcentrum All Round. Na een lange tijd in de wachtrij voor podium Maas, dan eindelijk binnen om afwisselend het voorpodium en mainstage om en om muziek te checken. Voorin speelt Might Delete Later, een soort van Italohouse achtige muziek uit Letland.
Queen's pleasure
De grotere band en tweede ontdekking van de dag is voor Deense band Prisma. Een breed geluid van gitaarmuziek rondom een zweverige synthsound. Opzwepend en goede setopbouw. De Nederlandse postpunk band Tramhaus treedt daarna op met een goed optreden. De afsluitende Lambini Girls daarna is mij beetje te gemaakt ordinair punkbandje, niet mijn ding.
Prisma
Prisma
Prisma
Prisma
Tramhaus
Dag 3
Het is de derde en laatste dag van Eurosonic. We starten lekker relaxed met een middagje in Drie Gezusters.
Vlak voor etenstijd pakken we in de Tiki bar, de Leeuwardse band Historians mee, frisse indierock die bij vlagen beetje DeWolff/Doors invloeden heeft.
Historians
Het officiele programma starten we vanuit Huize Maas waar een avondvullend programma te vinden is zonder Groningen te doorkruisen. Bij Front podium start een Bulgaars trio, Trigaida. Samengesteld uit een dj, zangeres en folk muzikant die afwisselend didgeridoo en Gaida (soort van doedelzak) bespeeld. Het is aanstekelijke dansbare mix van ambient house met traditionele Bulgaarse zang en folk, het heeft een beetje een triphop achtige Lamb uitstraling.
Trigaida
Trigaida
Trigaida
De band die nu al geboekt staat op o.a. Best Kept Secret is English teacher, die laat al meteen horen dat dit een sterke opkomende band is. Het is indierock met soort van invloeden van Bjork, Breeders en Bettie Serveert gaat wanneer de band gitaarrock maakt en Billie Eilish achtig bij de piano ballads. De volgende is Expresso transatlantico uit Portugal die een aanstekelijke soort psychedelische flamengo/fado maken. Instrumentaal maar onderhouden en boeiend tot einde toe.
Expresso transatlantico
Expresso transatlantico
Hierna is het de eer aan Nusantara beat om de opmars door te zetten. Stonden ze vorig jaar nog in een klein hoekje op Noorderslag, mogen ze nu in een grote zaal optreden. De Nederlandse band met Indonesische roots maakt er een geslaagd optreden van met opzwepende psychedelische Oosterse rock/funk. Een sound tussen Jungle by night, Yin Yin en Altin Gün met iets meer accent op stevigere gitaren.
Nusantara beat
Nusantara beat
Nusantara beat
Er zijn altijd verrassingen en dit is er 1 van, Master peace. We worden eerst op het verkeerde been gezet als een dj een soort festival mashup inzet. Dan komt er alsnog een gitarist op het podium en zanger/hiphop artiest bij met de nodige charisma. Master peace balanceert tussen een aantrekkelijke mix van pop, rock en vroege jaren zeroes dance met een Yungblud energie vibe.
Master peace
Master peace
Voor bij Front podium pikken we nog even AGGRASOPPAR, een pop rock band uit Faroer eilanden, om vervolgens in Allround poolcentrum de laatste band van vandaag te bekijken. Wederom nog even op de Scandinavische tour met postrock van de Noorse band Heave blood & die. Eurosonic gedeelte is weer afgelopen, op naar de laatste dag met de doorstart bij Noorderslag.
Dag 4
Het is alweer zaterdag. Het Europese karakter heeft plaats gemaakt met ruimte voor een breed aanbod van bekend en aanstormend Nederlands muzikaal talent. Voordat het avontuur los barst in de Oosterpoort is het tijd om nog even naar de Vera te gaan voor Jagersonic. Het eigenzinnige feest van dj De Rooie Jager, is een potpourri kolderieke feestmuziek en (soms) snoeiharde rock. Een feest zoals ze die in Noorden/Oosten van het land maken zoals op Zwarte Cross of Dauwpop. In het verleden al eens ooit omschreven 'van schlager tot Slayer'. Dit jaar het thema 'Het roer om'. In de kleine kelderbar galmt de band Marathon als eerste artiest. De Amsterdamse band maakt lekker postpunk die invloeden van Killing Joke en The Cure laat horen.
Marathon
In de grote zaal is het vervolgens zanger/entertainer Danny Panadero die het feest zingend en sfeervol aan elkaar breit.
Danny Panadero
Daarna barst het geweld los van de Vlaamse heren van Arson met een snoeiharde mix van rock n' roll and punkrock. Een beetje van artrock van The Hives gaat hier ook wel op. Van begin af aan is het een continu activiteit van crowdsurfen en moshpits.
Arson
'Naadloos' aansluitend maakt Orgel Joke haar opwachting. De sympathieke dame die tijdens Corona een internetheld werd met haar orgelliedjes van popnummers. Ook nu ontkomen we niet aan de hilariteit van deze onverstoorbare (en zeker niet feilloze) orgelspeelster.
Orgel Joke
Noorderslag 2024
Tijd om door te gaan naar De Oosterpoort voor officiele programma van Noorderslag dat met 9 verschillende podia een ruim aanbod van muziek heeft.
De opener in de Marathonzaal is Cocobolo, een trio met krachtige instrumentale muziek van psychedelische- tot surfrock.
Cocobolo
Vervolgens even kort langs diverse podia waar we de popsongs van het Haagse The Indien en singer-songwriter Maryn Charlie even kort meepikken. In de grote zaal is het de frisse en dansbare poprock van Goldkimono, een soort van Milow met tropische vibes.
Goldkimono
Vandaag ook het zekere voor het onzekere door tijdig vooraan te staan in de grote zaal. Muziek van de straat, door Sophie Straat, de rebelse Amsterdamse met protestsongs in de vorm van smartlappen en eigentijdse pop. Wat het vandaag speciaal maakt is dat we het live debuut van Gebroken spiegels beleven, een 13 minuten durende symfonische mini-rockopera geproduceerd samen met het Metropole orkest. Een indrukwekkend Nederlandstalig pareltje, vandaag uitgevoerd met een huiskamerorkest van 4 strijkers en 2 blazers plus de vaste begeleidingsband. De verdere set kent dansbare popsongs met o.a. de hitjes Tweede kamer en Wat is het kut om agent te zijn.
Sophie Straat
Sophie Straat
Sophie Straat
Sophie Straat
Je kan er niet omheen in de afgelopen 2 jaar is zangeres Froukje een begrip geworden, van singer songwriter tot Nederlandse popdiva. Samen met haar band zet ze een onderhoudende show neer met popliedjes (waaronder het Corona liedje Dansen), gevoelig kleine akoestische nummers en veelzijdige dance.
Froukje
Froukje
Froukje
23.00u is het tijd voor de traditie, welke artiest wint de popprijs, als verdienste voor bijdrage aan de Nederlandse popcultuur. Je kon er bijna niet omheen het is Joost Klein, kortweg Joost. Deze razend populaire artiest/entertainer zette afgelopen jaar diverse festivalweides op stelten en had bovendien een nummer 1 hit in Duitsland met Friesenjung. Vanaf de start met nummer Ome Robert stuitert deze enthousiaste vent over het podium met veel gabber en techno. Het is wellicht een gewaagde keuze om hem dit jaar naar songfestival te sturen qua muziekstijl, maar een feestje bouwen is een makkie zoals hij de hele zaal inpakt.
Joost
Joost
Joost
Joost
Joost
De dag is inmiddels weer voorbij gevlogen en de afterparty is voor Yin Yin. De muziek wordt ook wel omschreven als Thaise funk. Het is aanstekelijk dansbare muziek, een soort van psychedelische rock met Oosterse invloeden. In de finale fijne nummers als The rabbit that hunts tigers en Dis Kô Dis Kô. Een prima band voor de komende festivals.
Yin Yin
Yin Yin
Yin Yin
Hiermee eindigt in elk geval het huidige eerste festival van het jaar voor mij. De tips voor de toekomst:
コメント