top of page
20240623_155839.jpg
  • Writer's pictureLoek Willems

Depeche Mode - Ziggo Dome - 16 mei 2023

Na de tragische dood van bandlid Andy Fletcher vorig jaar was het nog maar de vraag of Depeche Mode door zou gaan. Ze keren terug en hoe! Het melancholische album Memento Mori en de daarbij horende tour laten zien dat de band niet teert op oude glorie. Vandaag is de start van de Europese tour en laat dat in Amsterdam zijn. Het is te merken dat het de eerste is want de gretigheid en energie spat er vanaf.

De eerste drie nummers komen allemaal van het nieuwe album. De donkere nieuwe nummers zetten meteen een spannende ondertoon in een visueel mooi vormgegeven decor waarbij de letter M centraal staat. Memento Mori wordt vanavond vooral 'vier het leven', want het enthousiasme spat er vanaf bij de twee overgebleven frontmannen. Waar Dave Gahan de dansende en rennende hogepriester van het feest is, leidt Martin Gore vooral bij de gevoelige ballads of met zijn slepende gitaargeluid. Vanaf Walking in my shoes start ook een feest der herkenning met hits en fan-favorieten als In your room, Precious, A question of lust en Stripped. In de reguliere set is o.a. Everything counts een hoogtepunt door een massaal meezingend publiek dat a capella het nummer spontaan verlengd. De visuele omlijsting bij setafsluiter en megahit Enjoy the silence is ook een hoogtepunt.

Na een korte onderbreking volgt dan nog de finale met toegiften. Deze start met een gevoelige samenzang in Waiting for tonight, waarna het eindbal geopend wordt met Just can't get enough. Bij Never let me down again weet zanger Dave Gahan de zaal nog eens verder op te zwepen in een massaal en indrukwekkende zaal met zwaaiende armen. Alsof dat nog niet genoeg is volgt een mooie lange versie van Personal Jesus, met pompende beats en een waanzinnige gitaarsolo. Depeche mode leeft en lijkt nog relevanter dan ooit na ruim 40 jaar pionieren met hun eigenzinnige sound!

Walking in my shoes


In your room


Everything counts


A question of lust


I feel you

Stripped

Enjoy the silence

Never let me down again

Personal Jesus



32 views0 comments

コメント


bottom of page