top of page
20240623_155839.jpg
  • Writer's pictureLoek Willems

Lowlands 2019

Updated: Oct 30, 2020

Het dreigt een nat Lowlands te worden, maar dat weerhoudt weinig mensen om donderdag al vroeg te gaan. Sterker nog is nog nooit zo druk geweest en boel verloopt traag met bijna 3 uur lange wachtrij, daar is Schiphol zonder kerosine niks bij. Maar goed meligheid en afwisselend zon/regen zorgen toch voor stemming. Dan volgt nog de brug des doods die met steekwagentje en doos droogijs moet worden bedwongen. Net op tijd kunnen we dan het geconfisqueerde stuk op camping 4 bezet houden totdat iedereen gearriveerd is. Een pre Lowlands diner met Oak 34 topchef en in whiskey gemarineerde vleeskebab plus Agua de Valencia zorgen voor een smaakvolle bodem. Na nog even korte nachtverkenning op het terrein wijselijk op tijd richting bed.

VRIJDAG 17 AUG

Heerlijk zonnig dagje met als eerste DONNIE in de Bravo. Donnie is type rapper die zichzelf niet te serieus neemt en daardoor beetje cultstatus heeft. Nederhop normaal verre van favoriet op festivals, maar de beats a la Jeugd van Tegenwoordig en licht ironische Frans Bauer uitstapje ‘Heb je jonko voor mij’ plus korte polonaise kan ik qua sfeer voor paar minuten goed pruimen.

De betere muziek begint bij YIN YIN in de Lima. Thaise funk gemaakt door vier Nederlanders in de stijl van Khruangbin, opzwepend en lekker dansbaar.

Dan voor mij een primeur om naar een Lowlands University seminar in Echo te gaan, NEW SCIENTIST LIVE: MUZIEK EN HET BREIN. Een soort lezing door neurowetenschapper Erik Scherder die muzikaal begeleid wordt door Henny Vrienten. Het wordt een humoristische wetenschappelijke live analyse van wat er in de hersens van Henny Vrienten omging toen hij nummers als ‘Is dit alles’ en ‘Je loopt je lul achterna’ componeerde met uiteraard nog wat live fragmenten. Reuze interessant uur voor mij als hobby psych met muziek. Bovendien doet Henny Vrienten nog een open uitnodiging aan Lowlands organisatie dat hij ooit nog eens met Doe Maar wil komen spelen.

Dan naar de man die afgelopen jaren sympathie meer en meer heeft gewonnen RONNIE FLEX & DEUXPERIENCE. Het Deuxperience concept is meer een Typhoon achtige live show met swingende nummers en ook nog gastoptreden met Maan in ‘Het is over’.

Voor nog meer dansbaar werk en een goede vibe zorgt JUNGLE. En net als op Rock Werchter weer een fijne soul/funk show met nummers als ‘Busy earnin’ en ‘Time’ als fijne afsluiters.

In de avond kunnen we het hardere werk verwachten. ROYAL BLOOD siert affiche in de Alpha. Het wordt een heerlijke snoeiharde set van dit tweetal dat qua geluid aardig in beurt van Muse komt in de eerste jaren. ‘Little monster’ midden in set knalt er uit, en naarmate einde vordert dender de trein door met ‘Ten ton skelleton’ en ‘Figure it out’.

De experimentele dance van WEVAL is voor de Heineken tent versterkt met drums en guitaar. Het is in duistere setting een wat tragere lange electronische trip en minder dansbaar dan voorheen.

Daar staan ze dan, de vervanger van The Prodigy, DE STAAT. Een vijfde weerzien dit jaar en dit bewijst maar weer eens dat bands op Lowlands altijd nog net even beetje meer pieken als op andere festivals. Ook nu weer stijgen ze boven zich uit en trekken een lange neus naar de klagers over dit alternatief. Beginnen met ‘Firestarter’ uitstapje breekt het ijs en met ‘Witch doctor’ komen ze op eenzelfde Prodigy niveau. Als bonus nog een gastoptreden van Rico & Sticks met ‘Hoedenplank’ en sluiten ze met ‘Kitty kitty’ in juiste climax af.

ZATERDAG 18 AUG

Het zal vandaag een nattere dag worden dus blijven iets langer weg bij terrein. Half vier naar BILLIE EILISH in Alpha, althans dat is het streven. Beland vervolgens in een plensbui en krijg deja vu naar ‘verzopen-kat-syndroom’ van aantal jaren geleden bij Body Count op Pinkpop. De oneliner “trek wel een poncho aan als het echt gaat regenen” gaat ook hier de mist in en sta doorweekt aan rand van de tent. Terug naar muziek, een voor mij onbegrepen hype met vooral hysterische meidengegil in publiek bij zowat elke beweging die ze maakt. Zal de YouTube generatie nog wel een paar jaar niet begrijpen, maar er zijn nog wel andere rare dingen die ik later ben gaan waarderen, kritisch maar open minded. Zangtechnisch prima, nummertechnisch pakt het me totaal niet, zal het nog een kans geven als ik minder eigenwijs ben en er een volgend album is gekomen van haar.

Om weer droger te worden en op te warmen is MY BABY in Bravo een dankbaar alternatief. My Baby is een ware festivalband met opzwepende ritmische klanken, bezwerende vodoo-achtige rock op hoog tempo. Ook zonder drugs uitstekend op los te gaan bij nummers als ‘Seeing red’

IDLES daarna in Lima is snoeiharde Britse Punk met een klein punkfeestje in midden van tent. Moi, het zal niet mijn dingen gaan worden voor een volgende keer.

Na kort intermezzo om droge kleren aan te gaan trekken, later terug naar Heineken. Dit wordt feestje van herkenning van jaren 80 disco en filmmuziek bij GIORGIO MORODER. Alles wat deze man gecomponeerd heeft bevat een vleugje Italo beat en soundtrack nummers als ‘Take my breath away’ en ‘Flashdance (what a feeling)’ worden schaamteloos meegezongen. Met nog een Donna Summer blokje wordt het kwartiertje gay as hell, en dans iedereen zijn kuiten los op ‘I feel love’.

Als afsluiter in Alpha staan de twee stuntpiloten van TWENTY ONE PILOTS. Staan beetje aan de rand van tent en krijgen het niet zo uitzinnig mee. De kunst van acrobatiek en live spelen verstaan deze heren uitstekend met twee drums crowdsurfend door publiek. Toch is het minder uitzinnig dan paar jaar geleden. Nummer als ‘Car radio’ wordt richting climax niet uitgespeeld, daarentegen blijven nummers als ‘Heathens’, ‘Ride’, ‘Jumpsuit’ en ‘Stressed out’ lekker.

Voor het nachtprogramma pakken we stuk YALLAH YALLAH met Oosterse dance muziek in Lima mee en trekken het nog door tot strakke electro van HELENA HAUFF in de Bravo.

ZONDAG 19 AUG

De regen is weggetrokken en gaan weer een half bewolkt tot zonnig dagje tegemoet. Om 13.00u al een vroeg hoogtepunt bij TAMINO in Heineken. De intense melodieuze rock komt aardig binnen, de man heeft een fantastische stem, kippenvel in kleine liedjes en langzaam aan komen er ook wat meer bombastische nummers binnen. Bij vlagen beetje denkend aan de opbouw van Ben Howard en soms zelfs tot Radiohead-achtige proporties. Mooie start van de dag.

Dan even via de catchy Britpop van SEA GIRLS in Lima naar volgende highlight van de dag, JUNGLE BY NIGHT in Heineken. Dit is een heerlijke live dance ervaring en niet voor niets haalde deze Amsterdamse vanwege hun live reputatie dit jaar Sziget festival. Een swingend collectief dat ook Heineken aardig vol en aan dansen krijgt. Jungle by night haalt de nacht 9 uur naar voren met een energieke set vol blazers, afrobeat en electro met als een van de hoogtepunten het altijd lekker klinkende ‘Atilla’.

Voor later op de middag is er ook de aanstekelijke en dansbare rock van FRANZ FERDINAND in Alpha. En na paar jaar overload toch weer keer lekker om terug te horen met ogenschijnlijk een frissere en lossere uitstraling. Van energieke start ‘Matinee’ via prijsnummers als ‘Love Illumination’ en ‘Take me out’ naar finale ‘This fire’, en het vuurtje was weer terug.

Aangezien het aangenaam weer is, kan er ook nog even een uurtje hangen op het talud bij de Alpha vanaf in het zonnetje. Pakken dan nog effe kwartiertje mee van de omstreden rapper ASAP ROCKY waarvan meespelen onzeker was door gevangenis in Zweden. Het is ook niet zo mijn ding, toch is het mooi om vanaf talud de tent los te zien barsten, er gebeurd wel iets.

Next big thing is THOMAS AZIER in India. Fijne emotionele synthpop met catchy songs als ‘Vertigo’ en ‘Talk to me’, beetje loom en dromerig, maar even net niet zo episch en dansbaar als eerder dit jaar op Noorderslag.

Voor het tweede jeugdsentiment uurtje dit weekend zorgt NEW ORDER in Bravo. Het is niet het allerbeste zangtalent, maar daar heeft de band die als voortzetting van Joy Division ook nooit echt pretenties in gehad. Het is vooral een van de meest invloedrijkste synthesizer bands van jaren 80 geweest waarvan Editors, Chemical Brothers en Underworld veel van afgekeken hebben. Het iets minder bekende ‘True faith’ is zo’n heerlijk nummer, en twee allergrootste klassiekers ‘Blue Monday’ en ‘Love will tear us apart’ doen het nog steeds uitermate goed. Heerlijk dansfeest met melancholische meezinger als finale.

TAME IMPALA is de echte finale van Lowlands dit jaar in Alpha. Hier worden we even meegenomen in flower power achtige set met fijne visuals en lome dromerige muziek wat ook wel past bij feel-good summer festival gevoel, peace & love! Heel strak en heel perfectionistisch waarbij je af en toe denkt dat je naar een film aan kijken bent met band als achtergrond. Fijne nummers als ‘Elephants’, ‘Eventually’ en ‘The less I know the better’ zitten mooi gebalanceerd in de show.

Het laatste beetje energie is er nog voor een sterk ingekort nachtprogramma. Effe nog laatste beetjes gezellig socializen met festivalfriends en paar danspasjes bij Sluwe Vos live in Bravo. Was weer een fijne editie met warme mensen. Lowlands blijft wat dat betreft hoog op favorieten lijst van festivals staan. Leven op een tijdelijk andere planeet, het verdiepen van vriendschappen en maken van nieuwe vrienden ligt hier standaard wel het hoogst. Volgend jaar meer.






61 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page