top of page
20240623_155839.jpg
  • Writer's pictureLoek Willems

Het beste van 2021, een muzikaal en melancholisch jaar

Muziekjaar 2021 en de emotionele achtbaan van een 'stop & go' jaar 2021 zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Muziek oppikken in een live-circuit is slechts mondjesmaat gelukt. Uit sommige studio releases van artiesten spreekt veel verlangen naar het loskomen van de beperkingen die de Corona pandemie bijna twee jaar mee brengt. 2021 is al met al een prima jaar geweest om ook weer eens anders naar muziek te luisteren of te ontdekken. Hierbij mijn muzikale samenvatting met een ruime herwaardering van Nederlandse artiesten, anderstalige muziek of minder radio-vriendelijke nummers. Onder de foto, de Top 20 met onderaan een handige Spotify-lijst. Veel luisterplezier.


20. Son mieux - 1992

Son Mieux is de Nederlandse band die afgelopen twee jaar al kwam bovendrijven en verder door gaat met het maken van frisse Engelse pop/rock nummers. 1992 is een aanstekelijk en dansbaar nummer waarin Son Mieux terugblikt naar onbezorgde jeugdherinneringen.


19. Shouse - Love tonight

Het heruitgebrachte Love tonight is misschien wel de zomerhit geweest die de 'Dansen met Janssen' periode zou moeten gaan inleiden. Een anthem voor een onbezorgde zomer waarin clubs weer open zouden gaan en festivals weer booming. Een dance-track die op menig festival after-party in het nachtprogramma zou hebben moeten doorklinken. Inmiddels weten we helaas beter...


18. Foo fighters - Waiting on a war

Foo fighters staan altijd garant voor ongepolijste en toegankelijke rock. Waiting on a war is een van de 'dertien-in-een-dozijn' nummers van de band die altijd lekker in het gehoor liggen en om een tandje harder te zetten in de auto-radio. Een persoonlijk verhaal van zanger Dave Grohl aan zijn dochter over perspectief voor de toekomst die voor de jonge generatie al een tijdje 'on hold' staat.


17. Altin Gün - Yüce Dağ Başında

Het was dit jaar in april de eerste band om weer live te kunnen zien. Een band met aanstekelijke dansbare Oosterse invloeden en waarbij een onbekende taal alleen maar meer mysterie aan de muziek toevoegt.


16. Purple Disco Machine / Sophie and the Giants - Hypnotized

Purple Disco Machine brengt dit jaar een mix aan jaren 80 disco en house bij elkaar. Met gastmuzikant Sophie and the Giants wordt het heruitgebrachte nummer Hypnotized alsnog een hit met een tikkeltje Italo beat nostalgie.


15. White Lies - I don't want to go to Mars

Waar de de White Lies ruim 13 jaar geleden leken te blijven hangen als eendagsvlieg maakten zij in 2019 met 'Time to give' een ijzersterke comeback die regelrecht de Top 2000 in vloog. Daarmee heeft de band zich weer opnieuw gevestigd getuige ook de in 2021 uitgebrachte single I don't want to go to Mars. Een optreden op Ruis festival werd het net niet, gelukkig staat Paaspop 2022 en mogelijk meer weer op de agenda om White Lies live te beleven.


14. The War On Drugs - I don't live here anymore

Als een band de jaren 80 poprock sound weer heeft teruggebracht is het The war on drugs wel. Een doorstart van de dromerige pop van Icehouse of A flock of seagulls, maar dan met wat langer uitgesponnen gitaarrifs. Inmiddels op een continue doorstart als achtergrondmuziek thuis of op het wensenlijstje voor een live optreden volgend jaar bij menig festival liefhebber.


13. Jungle By Night - Multi beam

Jungle by night heeft in de Corona lockdown een uitstekend album afgeleverd waarin hun multi-instrumentale talenten volop aanwezig zijn. De van oorsprong op afrobeat, jazz en funk gebaseerde sound is sterk verrijkt met synthsounds. Met de visuals er bij was het met afstand het meest indrukwekkende live optreden van 2021. Het waren weliswaar niet zo veel concerten, maar dit was er eentje zonder enige beperkingen om weer staande in een volle Doornroosje mee te maken. Een absolutie beleving van het niveau Chemical Brothers.


12. Go_A - Shum

G0_A is de ietwat vreemde afvaardiging door Oekraïne tijdens het Eurovisie songfestival. Shum is een typisch nummer dat je of haat of volledig fascineert. Ik hoor bij de laatste categorie die de Oosterse folk vermengt met zware dance met diepe baslijn wel weet te waarderen. Het nummer dat in drie stappen naar een steeds hogere tempoversnelling gaat.


11. Eefje de Visser - Storm

Als er 1 Nederlandse artieste dit jaar had kunnen oogsten in het live circuit was het Eefje de Visser wel. Bitterzoet was in 2020 terecht het beste album van het jaar. Met Storm brengt Eefje als bonus een nieuwe losse track in 2021 in dezelfde broeierige en dromerige Nederlandstalige electropop.


10. Bazart & S10 - Onderweg

De Belgische band Bazart maakt muziek in de trend van Oscar & de Wolf maar dan Vlaamstalig. Opkomend Nederlands talent S10 zorgt voor een mooie samenwerking in dit nummer Onderweg.


9. King Gizzard & the Lizard Wizard - O.N.E.

Het is lastig om een goed nummer uit te kiezen van een band die zoveel materiaal uitbrengt. Met gemiddeld twee tot drie albums per jaar is King Gizzard & the Lizard Wizard een van de meest productieve bands van de laatste jaren. De single O.N.E. is een verfrissend psychedelisch nummer dat een beetje het best samenbrengt van de sound van Tame Impala en Altin Gün. In 2022 lijkt een hoofdrol weggelegd te zijn voor deze band op Best Kept Secret festival. We kijken er naar uit.


8. WIES - Barman

De band WIES is weer zo'n heerlijke opkomende Nederlandse band van een nieuwe generatie. Barman is wellicht een van de mooiste odes aan de horeca die het in 2020 en 2021 ontzettend voor hun kiezen hebben gehad. Het lied weerspiegelt een prachtig nostalgisch verlangen om effe spontaan in de kroeg te hangen.


7. Goldband - De langste nacht

Melancholie met een kwinkslag en een beetje rebellie, dat is wat Goldband sterk vertegenwoordigd. De langste nacht is de ultieme songtekst die het verlangen naar een festival en 'huidhonger' perfect verwoordt :

"Lege bekers in het gras Modder op mijn schoenen Verlang naar het moment Dat we even niks meer moeten Er hangt iets in de lucht Je houd het niet meer tegen Tranen van geluk We gaan dit nooit vergeten

Dit is de langste nacht van ons leven Wij hebben dit verdiend Wij dansen in de regen Totdat de zon ons ziеt

Dit is de langste nacht van ons levеn Wij hebben dit verdiend Ik hou me aan de regels Maar vanavond even niet..."


6. Meau - Dat heb jij gedaan

Eefje de Visser, S10, Kursu en nu ook Meau aan het einde van het jaar zijn slechts enkele namen van een groeiende groep zelfbewuste Nederlandse zangeressen met een boodschap. Pop in je moerstaal heeft een nieuwe generatie gekregen. Dat heb jij gedaan is een groei briljant die bij meerdere luisterbeurten wel binnenkomt.


5. Porcupine Tree - Harridan

En toen kwam er ineens uit het niets een nieuw nummer van Porcupine Tree. De band rondom Steven Wilson die al lang ter ziele leek, kondigde vervolgens een nieuw album en reünie tour voor 2022 aan. Harridan is een typisch nummer in de progressieve rock traditie van de band. De lichte electronische invloeden verraden mogelijk een nog meer experimentele koers die samen met de band Tool een eigentijdse erfenis van Pink Floyd doorzetten.


4. Maneskin - Zitti e buoni

Het is geen unieke sound maar een restyle van White Stripes en Rage against the Machine, maar op het Eurovisie Songfestival toch wel een shockende binnenkomer. De Italiaanse band profileert zich ook als een rebellerende band die graag koketteren met seksuele vrijheid. Misschien wel een broodnodige revolutie in een ouderwets 'sex, drugs & rock 'n roll' jasje om de boel wat op te schudden in een sterk moraliserende samenleving waarin preutsheid en politieke correctheid de boventoon voeren. Zitti e buoni bewijst ook dat Engels niet de voertaal hoeft te zijn voor een lekker rocknummer.


3. S10 - Adem je in

S10 is niet de zoveelste update van Samsung, maar Ès-tien (Stien), een snel doorgestoten uniek muzikaal talent. Wat goed is komt snel door, en door zich van hiphop tot melancholische zang te bedienen weet ze akelig goede liedjes uit haar generatie ten gehore te brengen. Adem je in zorgt voor de doorbraak bij het grote publiek en is een kort maar pakkend nummer. Soms is eenvoud en breekbaar zijn alles voor een goede song.


2. Barbara Pravi - Voila

In 2021 kwam verrassend genoeg de Franse chanson terug in focus. Matthijs van Nieuwkerk bracht uitgerekend met de andere keerzijde van Snollebollekes fenomeen Rob Kemp het boeiende tv programma Chanson over het Franse levenslied. Voila kan in 2021 aan dat rijtje van Franse klassiekers worden toegevoegd. Een klassieke popsong waarin de ontwapende schoonheid van de emotionele, soms verhalend, maar vooral krachtig opgebouwde zang van Barbara Pravi centraal staat. Van ingetogen klassiek tot duizelingwekkende wals in 3 minuten.


1. Marillion - Be hard on yourself

De oer-rockers van Marillion keren ijzersterk terug uit een door Corona geïnspireerde periode. Met veertig jaar relevante muziek kan Marillion zich nog prima meten met bombastisch materiaal van Muse of wat meer melodisch gitaarwerk van The War on Drugs. Wellicht allesomvattend in de nieuwe trilogie: Be hard on yourself, een nummer met een fikse sneer naar de huidige tijdsgeest over verwendheid en ondergang door lust naar rijkdom en consumptie. Het is een mooie parallel naar het ergste symptoom dat er in deze Covid-19 pandemie naar voren gekomen is, het volgevreten egoïsme en de hufterigheid van een bepaald gedeelte van onze samenleving. Goed verpakt in mooie metaforen en de boosheid plus gelatenheid in de zang van Steve Hogarth.

2021 zal ingaan als het jaar van hoge verwachtingen die niet uitkwamen. Omvallen, opstaan en weer doorgaan, en dat herhaalde malen. Een jaar die iedereen zich spontaner had voorgesteld en waarin we de maakbaarheid van het leven moesten inwisselen voor realisme. Het is er niet minder door geweest met het genieten van kleine dingen en het besef dat het leven niet een aaneenschakeling is van gekochte dromen, dagelijkse geluksfoto's op Instagram of Facebook of andere vormen van continue verwendheid. Gezondheid, verbondenheid met elkaar, maatschappelijke cohesie en geluk in dagelijkse levensinvulling staan in alles bovenaan. Dat is het besef dat gegroeid is en daarin was 2021 gelukkig top en in enkele prestaties uiterst succesvol! De Reek Draait Door en het succes op ons werk waren prestaties van buitenklasse.


Bij deze de soundtrack van 2021 op Spotify: https://open.spotify.com/playlist/1vElfa11QbXqGsYQxnofCL?si=2c5aa41fdbdb4879


Fijne Kerstdagen en op naar een gezond 2022!

83 views0 comments

Recent Posts

See All

Commenti


bottom of page