top of page
20240623_155839.jpg
  • Writer's pictureLoek Willems

Be hard on yourself: Marillion en de trilogiën

De oer-rockers van Marillion keren ijzersterk terug uit een door Corona geïnspireerde periode. Met veertig jaar relevante muziek kan Marillion zich nog prima meten met bombastisch materiaal van Muse of wat meer melodisch gitaarwerk van War on Drugs. Wellicht allesomvattend in de nieuwe trilogie: Be hard on yourself, een nummer met een fikse sneer naar de huidige tijdsgeest over verwendheid en ondergang door lust naar rijkdom en consumptie. Het is een mooie parallel naar het ergste symptoom dat er in deze Covid-19 pandemie naar voren gekomen is, het volgevreten egoïsme en de hufterigheid van een bepaald gedeelte van onze samenleving. Goed verpakt in mooie metaforen en de boosheid plus gelatenheid in de zang van Steve Hogarth.


Be hard on yourself bestaat muzikaal grofweg uit 3 gedeelten: 1. The tear in the big picture. Gekenmerkt door een muzikale dreiging en gejaagdheid, eindigend met een bloedmooie gitaarsolo van Steve Rothery.

2. Lust for luxury. Een ballad-achtige intermezzo dat ook door het ingetogene de spanning vast houdt om aan te zwellen richting finale.

3. You can learn. Eindigend in een soort vernietigende climax.

In alle gedeelten is het stuwend toetsenwerk van Mark Kelly en de drum-bas tandem van Pete Trewavas en Ian Mosley weer het ultieme bindmiddel. Een nummer dat live een van de nieuwe favorieten kan worden.


Marillion kent behalve conceptalbums en lange nummers overigens ook een traditie van trilogieën. Wellicht toevallig maar wel een mooie navolging van Tolkien, de meester van de trilogie In de ban van de ring. Een parallel naar het ontstaan van de band wiens naam oorspronkelijk Silmarillion is vernoemd naar Tolkien's onvoltooide werken.


Andere prachtige Marillion trilogieën zijn:

  • Pseudo silk kimono - Kayleigh - Lavender

  • Hotel hobbies - Warm wet circles - That time of the night

  • This town - The rakes progress - 100 nights






108 views0 comments

Comments


bottom of page