top of page
20240623_155839.jpg
  • Writer's pictureLoek Willems

90s Flashback II: Opkomst (en ondergang) van Grunge scene

Het is eind 1991 en ik ben beland in de eindfase van mijn HBO opleiding. Via VARA radio hoor ik een rauw bozig nummer, weinig hitgevoelig, althans dat leek het. Niets werd minder waar want Smells like teen spirit van Nirvana zal uitgroeien tot een verrassende Top 3 hit. Het grauwe gitaargeluid wijkt af van de standaard rock en lijkt een sound van de huidige studentengeneratie. In USA concentreert de sound die grunge gedoopt wordt zich voornamelijk rondom een aantal bevriende bands uit de Seattle rockscene waaronder Pearl Jam, Soundgarden en Alice in Chains. Muziek geïnspireerd op o.a. Pixies, Smashing Pumkins en ‘angry old man’ Neil Young, misschien wel de pionieer van de grunge sound. We worden in eerste helft van de jaren 90 overspoelt met hitjes als Alive, Would, Come as you are, Black hole sun en Plush. De psychische gesteldheid van een aantal muzikanten lijkt door het plotselinge succes een loop genomen te hebben door de commerciele druk en plotselinge roem. In de genoemde scéne zijn er in de loop der jaren een aantal tragische zelfmoorden te betreuren. Het opvolgalbum van Nirvana met In Utero lijkt een moeilijke bevalling en het drugsbestaan van zanger Kurt Cobain en partner en Hole-zangeres Courtney Love lijkt daar niet aan bij te dragen. Na een prachtig vastgelegd MTV optreden valt het doek en enkele maanden later pleegt Kurt Cobain zelfmoord, de tol van de roem. De grunge scene verliest een van zijn grootste helden, al zullen Eddie Vedder van Pearl Jam en drummer Dave Grohl van Nirvana met zijn band Foo Fighters de erfenis tot in huidige jaren nog bewaken.


Post-grunge en live optredens

Terwijl de muziekscene over zijn hoogtepunt is zullen eind jaren 90 en de jaren er na nog meerdere op grunge geïnspireerde bands opstaan. Zo zijn er niet geheel onverdienstelijke nummers en albums van o.a. Bush, Silverchair, Staind, 3 Doors Down, Audioslave, maar groeit vooral Foo Fighters door tot een live fenomeen. Wie op festivals Dave Grohl en de zijnen aan het werk gezien heeft weet inmiddels dat Foo Fighters een van de grootste festival headliners van deze tijd is. Ook Pearl Jam blijf nog altijd een favoriete headliner, maar ongetwijfeld is het optreden op Pinkpop 1992 een van de meest memorabele optredens.


Persoonlijk bijzondere herinneringen zijn twee concerten in het buitenland. De ene was een optreden van Neil Young op het Roskilde Festival 2001 waar de band na de geplande settijd van het podium liep en Neil Young in zijn eentje bleef doorspelen. Uiteindelijk keerde de band na een kwartier terug en werden nog meer toegiften gespeeld, geheel tot ergernis van de festivalorganisatie die het hele schema in de soep zag lopen. Het andere memorabele optreden dat ik heb bijgewoond was Soundgarden in O2 Academy London in 2013. Hier was zanger Chris Cornell na het uitstapje bij Audioslave weer terug en in vorm. Helaas kon ook Cornell in 2017 worden toegevoegd aan de zoveelste suicide binnen de ‘grunge’ scene. Hieronder video's uit de hoogtijdagen en onderaan de Spotify lijst met aanraders.


De Spotify favorieten lijst: https://open.spotify.com/playlist/1oQAruX3VtaYx6uiTbETK4?si=4e739c180d7842ff


131 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page