top of page
20240623_155839.jpg
  • Writer's pictureLoek Willems

90s Flashback I: Trip Hop sound

De jaren 90 hebben mij het meest doen veranderen in muzieksmaak. Waar ik vooral een rock- en pop liefhebber was veranderde er nogal wat in muzikale bewustwording. Zelf van student naar werkend waardoor thuis muziek luisteren live muziek beleven wordt. Technologisch is het ook allemaal snel gegaan van vinyl uitfasering naar CD en kort daarna naar MP3. Een belangrijke verandering is ook de horizontale programmering van Hilversum 3 naar Radio 3 / 3FM. Die verandering brengt meer alternatieve muziek in het dagprogramma waardoor popmuziek sterkere nieuwe muziekstromen oplevert. Hardrock en zelfs metal wordt mainstream en krijgt nieuwe subgenres als grunge of cross-over tussen rock en hiphop of funk. De opkomst van house muziek eind jaren 80 zet door en biedt nog meer subgenres zoals trance, (happy) hardcore, Eurodance, techno en drum & bass. Een minder opvallende muziekstijl is trip hop.


Trip hop is een meer laidback muziekgenre, dat eigenlijk moeilijk te vatten is in een definitie. Het is vooral downtempo muziek op soms trage drum & bass ritmes, soms iets jazzy en soms erg donker of somber. Tussen al het rock en dance geweld van de jaren 90 viel deze stijl nauwelijks op, maar stiekem hebben we er allemaal wel wat nummers van gehoord. In maart 1991 wordt Unfinished Sympathy van Massive Attack tot Veronica Alarmschijf gebombardeerd en staat binnen drie weken tijd op nummer 1. De naam Massive Attack was tijdelijk omgedoopt naar Massive i.v.m. de sentimenten rondom de Golfoorlog in Irak. Opvolger Safe from harm komt daarna op 28e plek in de Top 40 en dan lijkt het een one-day-fly te gaan worden. In de zomer van 1991 verschijnt het nummer Winter in July van Bomb the Bass en is daarmee de tweede Top 10 hit uit het Trip Hop genre.

Het zal nog tot de periode 1994-1996 duren als er meer acts opstaan binnen het genre. Met name Portishead en Lamb zijn na Massive Attack bands die met hun albums een nieuw publiek aan zich weten te binden. Het album Dummy van Portishead met singles Glory box en Sour times krijgt het meeste aandacht. In 1998 maakt Massive Attack het klassieke album Mezzanine met het indringende Angel en het ontroerende Teardrop. Teardrop krijgt volop aandacht vanwege de bijzondere clip met een embryo 'gefilmd' in de baarmoeder.


Over de gehele periode na 1995 zijn er incidentele hitjes te horen in de Top 40, maar nooit echt zal Trip Hop tot een populair hitgenre uitgroeien. Uitzonderingen daargelaten met wat hits van Bjork, Everything but the girl, Neneh Cherry, Air of Moby. Ook daarnaast wat artiesten die af en toe een uitstapje maken met soortgelijke nummers.


Eerlijk gezegd is alles enigszins aan mij voorbij gegaan en ben ik eigenlijk pas in de zeroes deze muziek gaan waarderen door het ontdekken van de Vlaamse band Hooverphonic en het uit reclames bekende Mad about you en mijn eerste live concert van Lamb op Rock Werchter. Een aantal clips en daaronder vind je de Spotify 'must hear' playlist.


In bijgaande Spotify playlist het beste aan Trip Hop nummers of gerelateerd uit 90s en zeroes: https://open.spotify.com/playlist/1uT9FB51mqRPt9gLDwzI6b?si=894a0444f62243a4

50 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page